Повик за краткорочен ЕВС проект „Wider Horizon“ во Холандија


When:
27/02/2018 – 28/04/2018 all-day
2018-02-27T00:00:00+01:00
2018-04-29T00:00:00+02:00
Where:
Olde Vechte Foundation
Zeesserweg 12
7731 BG Ommen
​The Netherlands
Contact:
Jovche Krsteski
072 556 386

Wider Horizon е краткорочен ЕВС (Европски Волонтерски Сервис – програма од Еразмус+ на Европска Унија) проект кој е организиран од страна на Олде Вехте фондацијата, во Омен, Холандија.

Проектот е поделен на два дела:
–  Wider Horizon (1): 27.02.2018 – 28.04.2018 (2 месеци)
–  Wider Horizon (2): 01.05.2018 – 30.06.2018 (2 месеци)

Вкупно ќе бидат 15 учесници од разни европски земји. Од Македонија ќе бидат избрани по 1 или 2 волонтери за Wider Horizon (1) и 1 или 2 за Wider Horizon (2). Аплицирајте веднаш и посочете за кој период да аплицирате. Овој повик е насочен кон информирање на заинтересираните млади да аплицираат за првиот период од два месеци 27.02.2018 – 28.04.2018.

Ќе волонтирате од понеделник до петок, вкупно 36 часа. На едно или две места ќе обавувате практична работа. Имате можност за избор помеѓу неколку работни места. Покрај тоа што ќе ви бидат покриени трошоците за пат, сместување, храна, осигурање, исто така ќе добивате и одредена парична сума за џапарлак секој месец.

Овој проект е главно за млади луѓе помеѓу 18-30 години кои имаат помалку можности и не учествувале претходно во проекти од Erasmus+ програмата поради тоа што биле попречени од разни причини. Лица со помали можности се оние кои имаат:

  • Попреченост (ментална, физичка, сетилна и сл).165939_139988762803709_1340186710_n
  • Лица кои имаат потешкотии при учење (рано го напуштиле школото, со помали квалификации, со ниски оцени);
  • Лица кои се соочуваат со економски пречки (низок стандард, ниски примања, долгорочно невработени, бездомници, млади луѓе со финансиски проблеми);
  • Културни разлики (имигранти, бегалци, малцинство, здравствени проблеми, со хронични болести, тешка болест или физичка состојба);
  • Социјални пречки (лица кои седискриминирани заради религиозна, полова, сексуална, етничка и друга припадност, антисоцијални млади луѓе или со ризични однесувања, во несигурна ситуација, бивши зависници од дрога или алкохол, млади самохрани родители, млади луѓе без родители);
  • Географски пречки (луѓе од рурални средини кои се недоволно поврзани со градовите).

Аплицирајте на следниот маил: evs@ymcabitola.org.mk, со пополнета апликација.
Што да понесете со вас и повеќе информации за проектот.

OldeVechte_01

Share
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *