Волонтирај ЕВС во Европа


When:
01/01/2019 – 31/12/2019 all-day
2019-01-01T00:00:00+01:00
2020-01-01T00:00:00+01:00
Where:
YMCA Bitola
Панда Чеснова
бр.21
7000 Битола
Contact:
Јовче Крстески
+389 72 556 386

ИМКА БиPrintтола ти нуди можност за волонтирање во Европа!

ЕВС (Европски Волонтерски Сервис) е програма од Еразмус+ програмата на Европска Унија, која им овозможува на млади помеѓу 17-30 години да волонтираат во странство од 2-12 месеци.

Европската Унија ги покрива сите трошоци со цел да промовира вредности како што се: активно граѓанство, толеранција, взаемно разбирање,  солидарност.

Оваа програма еднаш во животот нуди искуство каде волонтерите  имаат можност да запознаат други култури, да станат независни, да стекнат работни вештини, да се обучат за тимска работа, да патуваат и научат јазик како и да добијат Youthpass сертификат кој е признаен во странство и со тоа да ги зголемат шансите за вработување.

Доколку волонтерите волонтираат на долгорочен проект можат да одат само еднаш на ЕВС, со исклучок доколку нивниот прв сервис е до 2 месеци би можеле да аплицираат повторно за проект до 10 месеци.

ЕВС не е платена работа, јазичен курс, стажирање или туризам и покрај тоа што содржи елементи од сè наведено.

Проектите за кои може да аплицирате имаат најразлични теми (над 50) и ваше е да одберете дали сакате да работите со деца или во театар или можеби со лица со хендикеп, социјална работа, ICT- нови тенологии, да предавате јазик, да научите како да водите организација, работа со кампови итн.

Начинот на барање на проекти е многу едноставен. Следете ги отворените повици на:

Отворените повици за ЕВС места ги објавуваме на фејсјбук. Ако сакате повиците да ги добивате на е-маил запишете се на нашата ЕВС меилинг листа. Доколку немате CV или мотивационо писмо може да го користите следниот формулар.

Доколку имате прашања слободно контактирајте нè на evs@ymcabitola.org.mk.

Провери го твоето познавање за ЕВС.

Share
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *