Волонтерски сервис


Учев историја на уметност на Универзитетот “Свети Кирил и Методиј” во Скопје. Планинарење и фотографија се моите хобија. Никогаш порано не сум живеел во странство, па барав опција како да одам некаде, а Wider Horizon беше одлична можност за мене. Исто така, сакав да учествувам и на настанот Event Wise. […]

Запознајте го Бојан, ЕВС волонтерот во Олде Вехте…


Мозаик беше проект на Европскиот Волонтерски Сервис, кој се обиде да спои неколку различни аспекти од животот и да направи заедно да функционираат, спојувајќи ги во една голема слика. Реализиран претежно во Битола, тоа беше волонтерски проект за две шпански волонтерки, Лидија и Андреа, и еден романски волонтер, Лука. Првиот […]

Мозаик


На 14 и 15 декември ИМКА Битола беше домаќин на својата третиот по ред годишен Импакт Самит во хотелот „Континентал“ во Скопје. Секоја година, Импакт Самитот претставува можност за лидерите на ИМЛП и ГЛОУ да ги презентираат своите волонтерски акции и да го објаснат влијанието на нивните проекти во нивните локални […]

ГЛОУ-ИМЛП Импакт Самит 2018Секоја година, нашите кампери на ГЛОУ и ИМЛП се собираат во нивните локални заедници за да започнат и да водат низа сервисни проекти низ цела Македонија. Сите волонтерски проекти се развиваат во рамките на регионалните ИМЛП и ГЛОУ клубови – кои се локални клубови предводени од млади, и кои ги […]

ГЛОУ и ИМЛП клубовите прават позитивни промени во нивните заедници!


Младинскиот фонд на ГЛОУ и ИМЛП од ИМКА Битола обезбедува можности за клубовите GLOW и YMLP низ целата земја за да ги имплементираат вештините што ги научиле во дизајнирањето и управувањето со проекти со помош на пишување грант и спроведување на проект за подобрување на нивната заедница. Во првите апликации […]

ГЛОУ и ИМЛП волонтерски проекти од младинскиот фонд


Младинскиот фонд на ИМКА Битола наменет за Кампот ГЛОУ и Кампот ИМПЛ  нуди можности за ГЛОУ и ИМЛП клубовите низ државата со цел да овозможи практична примена на стекнатите вештините на тема креирање и управување на проекти преку пишување на грант и имплементирање на проект кој има за цел да […]

Општествено корисни проекти на клубовите ГЛОУ и ИМЛПКористењето на интернетот денес, покрај тоа што ни отвара простор да можеме да креираме, објавуваме, дистрибуираме и користиме информации со различни содржини, исто така ни дава и можност за целосно учество и самоизразување, преку која често се доведуваме до моменти каде што стануваме жртви или сторители на злоупотреба и кршење […]

ИСТРАЖУВАЊЕ ЗА СТЕПЕНОТ НА КОРИСТЕЊЕ НА ГОВОР НА ОМРАЗА


Free Waves е краткорочен ЕВС ( Европски Волонтерски Сервис- програма од Еразмус + програмата на Европска Унија) проект кој беше организиран во Омен, Холандија и пред сè наменет за лица со помали можности. Проектот е поделен на два дела, два пати по два месеци. Во секој од тие два дела […]

Free waves проект во Холандија


Моето двегодишно патување како волонтер од Мировен Корпус во ИМКА Битола беше исполнето со пријателства, забава, фрустрации и надеж за иднината и за цело тоа прекрасно искуство сум многу благодарна. Во светот на Мировниот Корпус денот кога се доделуваат волонтерските местата е навистина возбудлив. На мојот плик пишуваше „Синди Соренсен, […]

ИСКУСТВОТО КАКО ВОЛОНТЕР НА МИРОВНИОТ КОРПУС ВО ИМКА БИТОЛАБитолаНаТочак, заедно со Младинската Асоцијација ИМКА Битола и Француската Алијанса го реализираме проектот за одржливи решенија во урбаниот транспорт со цел подигање на јавната свест за одржливиот транспорт со фокус на возењето на точак. Во рамките на него e предвиденo правење на едукативни презентации за основните и средните училишта од […]

ВЕЛО КУЛТУРА ЗА НОВИТЕ ГЕНЕРАЦИИ


ЕВС (Европски Волонтерски Сервис) претставува програма која им овозможува на младите луѓе помеѓу 17-30 години да волонтираат на проекти во Европска Унија или надвор од неа. Ова е win-win ситуација каде бенефит има и волонтерот и општеството, бидејќи волонтирањето претставува неформално учење каде се зголемуваат професионалните вештини, практично искуство и […]

ЕВРОПСКИ ВОЛОНТЕРСКИ СЕРВИС – ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ФАКУЛТЕТИТЕ ВО БИТОЛА


ИМЛП Мојот ЕВС заврши совршено: со младинскиот лидерски камп ИМЛП. Откако со месеци слушав за кампот, не можев да бидам повозбудена што конечно започна. Ја поминав цела седмица снимајќи го кампот за потоа да направам видео. Благодарејќи на мојата позиција како „девојката со камера“ на кампот, ја имав можноста да […]

КРАЈОТ НА МОЈОТ ЕВС ВО ИМКА БИТОЛАДа се биде дел од ова прекрасно искуство наречено ЕВС беше најдобрата работа што ми се има случено. 2 месеци во Холандија (државата која не ни планирав да ја видам во мојот живот) испаднаа најдоброто лето! Живеењето во камп во близина на Омен и возењето на велосипед беше совршено, истражувањето […]

МОЕТО ПРЕКРАСНО ЕВС ИСКУСТВО ВО ХОЛАНДИЈА


Мојот ЕВС во Ерфурт, Германија траеше 12 месеци. Сето ова време јас бев ангажиран на проектот „Волонтирањето како замена за долготрајната невработеност“. За таа цел јас го промовирав европското граѓанство и активното учество преку имплементирање на различни проекти, како младински размени, обуки и сл. Координирав проекти, водев работилници, бев логистичка […]

ЕВС ПРИКАЗНА – СТАНАВ СВЕСЕН ЗА ВАЖНОСТА НА ВОЛОНТЕРСКИОТ ДУХ!


ЕВС проектот „Откриј-Поврзи се-Промени“ собра заедно 14 ЕВС волонтери од Австрија, Италија, Македонија, Португалија, Шпанија, Велика Британија, Холандија и учесници од домаќин–државата Романија кои во период од 2 месеци (1 јули-31 август 2015), учеа едни од други, развиваа вештини, развиваа лични и професионални способности, претприемачки вештини и самодоверба. Волонтерите работеа […]

УЖИВАМ ВО СЕКОЈ ДЕН ОД МОЈОТ ЕВС