Tренинг


Егешек коучинг тренингот беше едукативна програма фокусирана на подобрување на основните тренинг и менторски вештини. Се случуваше од 22ри до 31ви Мај 2019 година. Организиран беше од Унгарската младинска асоцијација Егешек, заедно со партнерите Smokinya Foudation, Solidarity Mission, ESTYES, L’Arca del Blues, ZigZag Prin Romania и Ticket2Europe. Се собраа вкупно […]

Егешек коучинг тренинг


На 23 март, ИМКА беше домаќин на целодневната обука за камп персоналот, која се одржа во Меѓународното училиште „Нова“ во Скопје. На настанот присуствуваа 80 фасилитатори, инструктори, инструктори-во-обука и персонал за поддршка во рамките на Младинскиот лидерски проект (ИМЛП) и Девојките го водат нашиот свет (ГЛОУ) – нашите програми за […]

ИМКА го спроведе тренингот за персонал на камповите!


На 14 и 15 декември ИМКА Битола беше домаќин на својата третиот по ред годишен Импакт Самит во хотелот „Континентал“ во Скопје. Секоја година, Импакт Самитот претставува можност за лидерите на ИМЛП и ГЛОУ да ги презентираат своите волонтерски акции и да го објаснат влијанието на нивните проекти во нивните локални […]

ГЛОУ-ИМЛП Импакт Самит 2018“Тука и сега беше тренинг курс за 26 младински работници од 8 земји (Бугарија, Италија, Македонија, Малта, Португалија, Шпанија, Турција и Романија), што се одржа од 25 јули до 1 август 2018 година во Извоаре, Марамуреш, Романија. Проект организиран од Здружението на ИМКА Баја Маре, финансиран од програмата Еразмус плус, […]

Тука и сега


“I stepped into the flow and then I let it go, and I open my heart, my body, my soul… “ Сѐ уште го слушам ехото од оваа прекрасна песна, која ме потсетува на неповторливата авантура за самоспознание. Ова ново патување беше насловено „Re-connection“, волшебен проект кој се одржа во […]

Тренинг курс Re-connection, Холандија


Во периодот од 1-8 Декември учествував на обука за собирање на спонзорства организирана од фондацијата Олде Вехте во Омен, Холандија. Бев дел од група на 30 младински работници во граѓански здруженија, младински организации и општини од 15 земји. Целта на оваа обука беше да се истражат и да се научи […]

ОБУКА ЗА ПРИБИРАЊЕ НА СРЕДСТВА ЗА МЛАДИНСКИ ПРОЕКТИНа кои аспекти треба да обрнеме внимание кога организираме младински размени и кои се критериумите што ќе придонесат за подобар квалитет? Како претставник од Младинската асоцијација ИМКА Битола, моето учество на напредната обука за квалитет на младинските размени што се одржа во Скопје од 24 – 29 ноември, ми овозможи […]

ПОДОБРУВАЊЕ НА КВАЛИТЕТОТ НА МЛАДИНСКИТЕ РАЗМЕНИ


Овој настан, поддржан од ЕРАЗМУС+, беше младинска размена на повеќе од 80 млади луѓе на возраст од 18 до 30 години од повеќе европски земји (Македонија, Бугарија, Чешка, Данска, Франција, Германија, Исланд, Италија, Норвешка, Полска, Португалија, Романија, Словачка, Шведска, Финска, Косово, Украина, Ерменија, Албанија и Велика Британија) и беше комбинација […]

МЛАДИНАТА ВО АКЦИЈА ЗА КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ


Во духот на оспособувањето на младите, ИМКА Битола нуди бројни можности за градење на животната патека какви што формалното образование не може да ги прикаже. Ја имав таа чест да учествувам во обуката за „Економско јакнење на жените“, организирана од Антико која се одржа во периодот од септември до декември […]

ОБУКИ ЗА EKOНОМСКО ЈАКНЕЊЕ НА ЖЕНИТЕВо периодот од 17 – 26 Октомври се одржа интернационална обука во Адамов, Чешка на која што учествуваа младински работници, волонтери и други лица заинтересирани за темата од повеќе земји: Македонија, Бугарија, Латвија, Романија, Грција, Унгарија и Чешка. На обуката учествуваа младински работници, луѓе кои работат како професионалци или како […]

ОБУКА ЗА ЗАЈАКНУВАЊЕ НА МЛАДИТЕ ВО ЧЕШКА


ИМКА Холандија нуди патувања во различни земји за млади луѓе на возраст од 18-25 год. Ова се активни планинарски патувања на кои патуваме најчесто со јавен транспорт и со шатори. Групите се предводени од два волонтери. Оваа година понудивме патувања до Македонија, Грција, Шведска и Канада/Њујорк. На секое патување се […]

ИМКА ХОЛАНДИЈА – МЛАДИНСКА РАЗМЕНА


 На 15 јули во Струга проектот ТАКСО организираше работилница за онлајн медиуми за граѓански организации на која учествуваа 11 организации помеѓу кои и учесник од ИМКА Битола. Целта беше да им се овозможи на учесниците да се запознаат со можностите што им ги нудат он-лајн медиумите за подобрување на комуникацијата […]

РАБОТИЛНИЦА ЗА ОН-ЛАЈН МЕДИУМИ ЗА ГРАЃАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИКога го видов повикот за учество за обуката за медиуми преку активности на отворено на веб страната на ИМКА Битола знаев дека ќе биде добро искуство. Но кога дознав дека мисијата на проектот се медиумите и активности на отворено знаев дека овој камп е вистнска работа за мене. Обуката беше […]

КАМП/ОБУКА ЗА МЕДИУМИ ПРЕКУ АКТИВНОСТИ НА ОТВОРЕНО


Најпрво да се претставам. Јас сум Маја и од март оваа година заедно со уште една девојка од ИМКА Битола, Ивана, учествувам во двегодишен проект на Светската Алијанса на ИМКА наречен „Агенти за Промена“, баш поради тоа што по завршувањето на обуките од нас се очекува како млади лидери да […]

ОДЛИЧЕН ПОЧЕТОК НА НОВИТЕ АГЕНТИ ЗА ПРОМЕНА


Двајца членови на ИМКА Битола – Александра Цингаровска и Славица Петковска, учествуваа на обука за организирање на проекти, која што се одржа од 22 до 28 Февруари 2015 год, во Фондацијата Олде Вехте, Омен, Холандија. Еве што имаат тие да кажат во врска со обуката. НотифаИ: Кои се вашите впечатоци […]

РЕАЛИЗАЦИЈА НА ИДЕИТЕ ВО ПРАКСА – ЕРАЗМУС+ ОБУКА