Општествен развој


Младинскиот Саем за Вработување (МСВ) на ГЛОУ и ИМЛП го прикажува најдоброто во пристапот на програмата за практично неформално образование за млади. Во целокупното структурно програмирање на ГЛОУ и ИМЛП, нашите фасилитатори прво ги воведуваат основните принципи на некоја тема или вештина, а потоа се повлекуваат овозможувајќи им на камперите […]

Тестирање на вештините на камперите на МСВКога се зборува за младинско вработување се чини дека секогаш може повеќе да се направи, испланира и креира во најдобар интерес на младите. Тоа е да се даде практичен и исплатлив стимул кој ќе ги мотивира младите во процесот на „барање работа“. Појдовна точка во креирањето на мерки е младиот […]

КАКО ДА СЕ НАМАЛИ МЛАДИНСКАТА НЕВРАБОТЕНОСТ?Неодамна КОНЕКТ објави најнова студија која го анализира односот и соработката на ГО и компаниите. Веднаш потоа организира и национална конференција во Скопје со цел презентација на наодите од оваа студија. ИМКА Битола со оглед на тоа што активно работи на ова поле учествуваше на овој за нас значаен настан. […]

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ФИЛАНТРОПИЈА


Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) на регионалната конференција која се одржа од 6 до 9 мај оваа година во Тирана, Албанија го презентира извештајот од следењето на овозможувачката околина за развој на граѓанскиот сектор за Македонија. Тема на конференцијата беше „Промоција на насоките за поддршка на граѓанските организации: Актуелна […]

ПРОФИЛ НА ГРАЃАНСКИОТ СЕКТОР ВО МАКЕДОНИЈА


На мое огромно задоволство од страна на Американскиот Мировен Корпус во Македонија бев поканета да учествувам на обука заедно со нашиот волонтер од Америка, Синди Соренсен. Обуката беше наменета за волонтерите и за нас соработниците за да ги зацврстиме меѓусебните работни односи и капацитети со цел да вложиме што повеќе за […]

10 ПРИЧИНИ ЗОШТО ДА АНГАЖИРАТЕ ВОЛОНТЕР ОД МИРОВНИОТ КОРПУСГраѓанска организација, невладина организација (НВО), непрофитна организација – овие се слични термини кои често се користат наизменично со незначителна разлика. Но, кои се разликите и сличностите меѓу граѓанските организации во Битола? Или уште поважно која е иднината на граѓанските организации во Битола? Граѓанските организации се составени од луѓе кои се […]

ГРАЃАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ВО БИТОЛА


Информација Сега! беше Европска кампања, која започна на 17-ти април 2012 година а беше имплементирана од страна на ЕРИКА во партнерство со Советот на Европа. Кампањата имаше за цел да ја подигне свеста кај младите луѓе, донесувачите на одлуки и медиумите за посебната улога на младинското информирање во однос на […]

ИЗВЕШТАЈОТ НА ИНФОРМАЦИЈА СЕГА!


Истражувањето на тема „Довербата во граѓанското општество“,  спроведена од 31 мај до 21 јуни 2013 од страна на проектот Техничка поддршка на граѓанските организации (ТАКСО) во соработка со Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС), покажа дека граѓаните најмногу веруваат во организациите за деца, млади и студенти, лицата со посебни потреби, […]

ЗГОЛЕМЕНА ДОВЕРБАТА ВО ГРАЃАНСКИОТ СЕКТОРИМКА Битола го објави јубилејниот годишен извештај за 2012 со оглед на тоа што во оваа година направивме една декада постоење и дејствување. Среќни сме што успеавме да реализираме многу активности, да обучиме и вклучиме многу млади луѓе со цел остварување на нивен личен развој и поттикнување поширока општествена промена. […]

ИМКА БИТОЛА, ЕДНА ДЕКАДА АКТИВИЗАМ


Значи Владата и Општините да го расчистат патот со подобрување на законите и прописите, да го подобрат законот за донации и спонзорства, да ја намалат бирократијата во граѓанскиот свет, здруженијата пак да го поедностават речникот со цел да бидат разбрани, а бизнисите да вложат во средината од која го прават […]

ДАЛИ ЗДРУЖЕНИЈАТА НА ГРАЃАНИ И БИЗНИС СЕКТОРОТ ГО ЗБОРУВААТ ИСТИОТ ...


 Волонтер (глагол) “Да се избере да се дејствува кога има потреба, со став на општествена одговорност и без грижа за финансиска добивка, ги надминува индивидуалните основни обврски.” Веројатно не е изненадување за сите вас ако ви кажам дека како волонтер (доброволец) од Мировниот Корпус концептот на волонтерството не е нешто […]

ВОЛОНТЕРИ – ЛИДЕРИТЕ НА ЗАЕДНИЦАТА