Archives: Events


When: 10/01/2018 – 23/01/2018 all-day

The GLOW and YMLP 2018 leadership teams would like to announce the OPEN CALL for staff applications! We need 68 smart, skilled, and savvy volunteers to join us in the roles of: Facilitators. 20 people coming from the civic sector with teaching experience in the non-formal education as background. Counselors. 16 people who[...]

Open Call for Applications for Camp GLOW & YMLP 2018 ...


When: 30/10/2017 – 31/01/2018 all-day
Where: National Centre Greenhil YMCA, Donard Park, Newcastle BT33 0GR, Northern Ireland, UK

Одлична можност за волонтирање на авантуристички камп во Северна Ирска. Заинтересираните апликанти треба да се искусни камп лидери, кои поминале низ некој од камповите на ИМКА Битола – GLOW или YMLP камповите. Должина на волонтирање: 1 година Начинот на волонтирање е 10-12 сесии неделно (понеделник до недела), по три сесии секој ден,[...]

Отворен повик за волонтирање на летниот авантуристички камп во Greenhill ...


When: 01/09/2018 @ 00:00 – 31/05/2019 @ 00:00
Where: Café Paraplyen – YMCA’s Sociale Arbejde , Nyelandsvej 66 2000 Frederiksberg, Denmark

1 EVS placement in YMCA Denmark (KFUM Denmark) in Frederiksberg   The EVS volunteer will be part of the running of the social café – incl. the house in general: cooking, shopping, preparing for and clearing up after activities, cleaning the café, serving guests (when the level of Danish is reasonably fluent),[...]

Отворен повик за долгорочен ЕВС проект во ИМКА Данска – ...When: 10/10/2017 – 23/10/2017 all-day
Where: YMCA Bitola, Panda Chesnova 21, 7000 Bitola

After the end of Camp GLOW and YMLP Camp comes the best part of the year – forming GLOW and YMLP clubs and implementing community service projects in home communities of camp alumni. For the first time GLOW & YMLP Clubs are eligible for grants up to 5000 MKD to complete their[...]

GLOW & YMLP Clubs Service Project Grant Fall/Winter 2017


When: 02/10/2017 @ 12:00 – 15:00
Where: Технички факултет - Битола

Американското Катче Битола и Амбасадата на САД во Македонија по трет пат го организираат Саемот за Волонтеризам 2017, на 2-ри Октомври (понеделник) од 12:00 часот до 15:00 часот на Техничкиот Факултет – Битола. Саемот е отворен за сите, а особено ги поттикнуваме да не посетат сите средношколци, студенти и млади[...]

Саем за волонтеризам 2017


When: 01/12/2017 – 30/09/2018 all-day
Where: YMCA Bitola, str. Panda Chesnova 21, 7000 Bitola

YMCA Bitola has approved project for three EVS volunteers (1 from Germany and 2 from Spain). Open call to all 17-30 aged youth from Germany and Spain interested to do 10 months volunteering at YMCA Bitola on the topics: MULTIMEDIA (video, photography, brochures, leaflets, blog posts, newsletter, and exhibitions) and ENVIRONMENT[...]

Open call for EVS volunteers (from Germany and Spain) at ...When: 01/08/2018 – 31/01/2019 all-day
Where: KFUM og KFUK i Kolding, Dalbygade 3, 6000 Kolding, Denmark

Едно место за волонтер преку Европскиот волонтерски сервис (ЕВС) во Колдинг, Данска! . ЕВС волонтерот се очекува да биде активен и посветен, да придонесува за развој на нови активности за децата и младите од организацијата, заедно со другите дански волонтери. Ќе добие можност да има активна улога во локалните настани, а[...]

Отворен повик за долгорочен ЕВС проект во ИМКА Данска – ...When: 04/07/2017 – 06/07/2017 all-day
Where: Belgrade

Регионалната канцеларија на ТАКСО ја организира регионалната конференција „Направи за да успее: Филантропијата на Западен Балкан и Турција“ од 4-6 јули во Белград, Србија. Целта на конференцијата е да се споделат позитивни искуства и да се направат подобрувања во областа на филантропијата. На конференцијата ќе учествуваат околу 70 граѓански организации[...]

Конференција: Филантропијата на Западен Балкан и ТурцијаWhen: 03/07/2017 – 05/07/2017 all-day
Where: TCC Grand Plaza Skopje

Ресурсниот центар на ТАКСО воден од Македонски центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Македонската канцеларија на проектот ТАКСО во периодот 3-5 јули 2017 организираат обука на тема „Обука за обучувачи“. Обуката има за цел да им овозможи на учесниците да научат алатки и да стекнат вештини за подготовка и спроведување[...]

Обука за обучувачиWhen: 01/01/2017 – 01/06/2017 all-day
Where: ОУ „Елпида Караманди“ – Битола

Детска организација Детската организација при ОУ „Елпида Караманди” – Битола, во периодот март/април со менторска поддршка на стручниот тим успешно реализираше две дебати на тема „Дискриминација”. Првата дебата се одржа на 24.03.2017 на тема „Дискриминaцијa кaкo пoјaвa пoмеѓу учениците и нејзинaтa манифестација вo кoмуникaцијaтa нa социјалните медиуми”. Учествуваа 22 ученици[...]

Активности на ОУ „Елпида Караманди“ – БитолаWhen: 01/01/2017 – 01/06/2017 all-day
Where: СОУ „Јосип Б.Тито“ – Битола

Младински актив Оваа организација е една од најактивните младински организации која успешно го спроведува моделот на детски права, со сите предизвици. Првата дебата се реализираше на 17.03.2017 на тема „Говор на омраза во социјалните медиуми како форма на дискриминација“. Учествуваа дваесет ученции од I – IV год.  Дебатата беше многу[...]

Активности на СОУ „Јосип Б.Тито“ – Битола


When: 01/01/2017 – 31/12/2017 all-day
Where: Macedonia (FYROM)

The mission of the GLOW and YMLP Youth Development Progrаm is to develop the inherent potential found in the young women and men of Macedonia by providing them with the skills and knowledge necessary to become active leaders in their communities. This is realized through experiential education that celebrates diversity, builds academic and social competencies, and[...]

CLUBS of GLOW & YMLP campers


When: 01/04/2017 @ 08:00 – 14/05/2017 @ 23:59
Where: Begova Korija (Shula Mina), Krushevo

ATTENTION YOUTH OF MACEDONIA! Camper applications for Girls Leading Our World (GLOW) and Young Men’s Leadership Project (YMLP)​ are OPEN! If you are a young woman or man entering your 1st, 2nd, 3rd, or 4th year of high school and want to have the best week of summer, APPLY NOW![...]

Open call for applications for campers at GLOW & YMLP ...