Monthly Archives: September 2015


Мојот ЕВС во Ерфурт, Германија траеше 12 месеци. Сето ова време јас бев ангажиран на проектот „Волонтирањето како замена за долготрајната невработеност“. За таа цел јас го промовирав европското граѓанство и активното учество преку имплементирање на различни проекти, како младински размени, обуки и сл. Координирав проекти, водев работилници, бев логистичка […]

ЕВС ПРИКАЗНА – СТАНАВ СВЕСЕН ЗА ВАЖНОСТА НА ВОЛОНТЕРСКИОТ ДУХ!


По повеќе од декада развивање, нашата ИМКА заедно со други ИМКИ во Балканот се придвижија напред. Неколку години градевме капацитет со програмата на мали грантови од Балканскиот Фонд од Swiss HorYzon. Следуваше период за правење посериозни чекори во градењето капацитет на нашите движења. Пред три години започна одлична иницијатива од […]

Y MEN’S INTERNATIONAL СО ПОДДРШКА ЗА ОСНОВИТЕ НА РАБОТАТА


Љубовта кон природата беше главниот иницијатор да се пријавам на овој камп. Кампот се одржуваше во Нунспит, Холандија во периодот од 19 до 26 јули. На овој камп учествуваа луѓе од 6 различни земји: Русија, Шведска, Латвија, Романија, Холандија и секако ние, Македонија, испратени од ИМКА Битола. Кампот беше наменет […]

СТАНЕТЕ ПРИЈАТЕЛИ СО ПРИРОДАТАИнтернационален работен камп беше одржан во Битола во периодот од 5-14 август 2015г. Дваесет и пет учесници на возраст од 18-30 години од Македонија, Германија и Франција беа ангажирани во волонтирање, интеркултурно учење и јазични анимации. На првиот ден, учесниците спроведоа лов на богатство во центарот на Битола откривајќи ги културните […]

ЛЕТЕН РАБОТЕН КАМП ВО БИТОЛА


ЕВС проектот „Откриј-Поврзи се-Промени“ собра заедно 14 ЕВС волонтери од Австрија, Италија, Македонија, Португалија, Шпанија, Велика Британија, Холандија и учесници од домаќин–државата Романија кои во период од 2 месеци (1 јули-31 август 2015), учеа едни од други, развиваа вештини, развиваа лични и професионални способности, претприемачки вештини и самодоверба. Волонтерите работеа […]

УЖИВАМ ВО СЕКОЈ ДЕН ОД МОЈОТ ЕВС