Monthly Archives: June 2015


Двајца членови на ИМКА Битола – Александра Цингаровска и Славица Петковска, учествуваа на обука за организирање на проекти, која што се одржа од 22 до 28 Февруари 2015 год, во Фондацијата Олде Вехте, Омен, Холандија. Еве што имаат тие да кажат во врска со обуката. НотифаИ: Кои се вашите впечатоци […]

РЕАЛИЗАЦИЈА НА ИДЕИТЕ ВО ПРАКСА – ЕРАЗМУС+ ОБУКА


Единаесет различни држави, четириесет и пет млади луѓе на возраст од 18-30 години, единаесет волонтерски лидери и два фасилитатори создадоа неверојатни дванаесет дена во Олде Вехте во Омен, Холандија. Обуката Европа Експрес беше интернационална младинска размена фокусирана на вработливоста и волонтирањето, како и поврзаноста меѓу нив. Фондацијата Олде Вехте работи како […]

НЕОЧЕКУВАНИ КОНТАКТИ, НЕОЧЕКУВАНИ РЕЗУЛТАТИ


Будимпешта, 8 февруари… Европската метропола се полни полека од налетот на младешките идеи кои во себе ја носат идејата за мир како комплементарна активност во сечиј живот. 35 учесници од 16 земји се собраа во Европскиот Младински Центар во Будимпешта каде што се одржа последниот настан од серијата средби на […]

ЗАЕДНО ЗА МИР – КОРЕНИ НА ПОМИРУВАЊЕТОКаде? ИМКА Рошетон, близу Париз. Кога? 26-29 март. Зошто? Да се дискутира за работничкиот камп во август 2015 во Битола! По нашиот прв камп организиран во Франција летото 2014, соработката меѓу ИМКА Франција, Францускиот културен центар во Берлин и ИМКА Битола продолжува со нов камп ова лето во Битола. Тоа […]

ОВА ЛЕТО ПОДГОТВЕТЕ СЕ ЗА ФРАНЦУСКО – ГЕРМАНСКО – МАКЕДОНСКИ ...


Како што привршуваа деновите од средбата на проектот „Корени кон помирувањето“, мислите ми беа на уште еден важен и возбудлив настан – Годишен состанок на  Националните генерални секретари (НГС) од повеќе ИМКА организации, одржан во Мексико. Ја напуштив Будимпешта со мојот колега од Русија, Алексеј и набрзо се сретнавме со […]

СОЗДАВАМЕ ГЛОБАЛНИ ПРИЈАТЕЛСТВА – СРЕДБА НА НАЦИОНАЛНИ ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИ