Monthly Archives: July 2014


Во месец јуни имав можност да учествувам на јавниот настан за промоција на практиките за распределба на средства наменети за граѓанските организации. Потрагата доаѓаше од општинските буџети во регионите Штип, Кичево, Дебар и Битола. Главниот акцент беше ставен на резултатите од истражувањето кое опфати повеќе локални самоуправи за тоа како […]

КАДЕ СЕ ПАРИТЕ ЗА ГРАЃАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ?


И – филм програмата неуморно продолжува да снима нови и интересни видеа, благодарение на нашите вредни волонтери кои се заљубиле во камерата на прв поглед. Нивната љубов и посветеност ја развиваат во ИМКА Битола допринесувајќи со креативен визуелен приказ да ги доближат настаните кои ја одбележаа работата на ИМКА Битола. […]

НОВОСТИ ОД И–ФИЛМ ПРОГРАМАТА


На 6 Јуни 1844 година се роди ИМКА. 170 години подоцна идеите и слободата на изразување на младите се зачувани и документирани и основа на една нова организација. Од самото формирање па наваму, идејата на Џорџ Вилијамс како основач и уште 12 негови следбеници ги помина границите на татковината на […]

170ти ЈУБИЛЕЈ НА ИМКА – СВЕТСКИ ПРЕДИЗВИК 2014Да се биде независен, да се биде слободен, да се вивнеш до ѕвездите и да се вратиш исполнет со ѕвездена прашина. Тоа е сјајот на чувството кога ќе се вратиш од кампување. И тоа не било какво кампување – Младински Лидерски Камп (ИМЛП) што оваа година се одржа во Крушево […]

ПРЕДИЗВИКОТ НАРЕЧЕН МЛАДИНСКИ ЛИДЕРСКИ КАМП


На иницијатива на МОФ, а во соработка со Центарот за меѓукултурен дијалог (ЦИД) се реализира проектот „Развој на локални младински политики и локално младинско учество во 12 општини“ финансиран од ЕУ. Главната цел на проектот е да се зајакнат капацитетите на младинското здружување на локално ниво и нивно формално препознавање […]

КАФЕ – МУАБЕТ ЗА МЛАДИНСКИТЕ ПРАШАЊА ВО БИТОЛА


Интересен напредок на настаните од претходната објава на блогот кога сме на темата за возење точак. Активностите со екскурзиите со точаци беа завршени во есента по што следуваше едно истражување за расположливите паркинзи пред јавните институции во Битола. Тоа покажа дека во градот имаме 426 места за паркинг. Но, ако […]

БИТОЛА НА ТОЧАКДали некогаш сте се запрашале кој е клучот за успех? Знаење! А дали знаете како да дојдете до знаење? Со тоа што ќе пробудите интерес во вас. Тоа е тој дел од вас каде што има останато малку љубопитност. Сè што ви треба е да сакате да знаете. Овој проект […]

ММОН – СÈ ШТО ВИ ТРЕБА Е ДА САКАТЕ ДА ...


Во периодот од 29 мај до 1 јуни, во центарот за тренинг на ИМКА Европа во Литомишл, Чешка, беше одржано Генерално Собрание 2014 со 105 делегати. Претставени беа 32 држави и гости од други ИМКА региони во светот (Светската алијанса на ИМКА, Канада, Бразил и Латинска Америка/Кариби и САД). На […]

ИМКА ЕВРОПА ГЕНЕРАЛНО СОБРАНИЕ 2014


Наставниците преку цела година ги оценуваат учениците, но дали учениците имаат шанса барем еднаш во годината да ги оценат наставниците и на тој начин да се согледа кој е моделот на наставник кој го сакаат учениците? Живееме во период во кој во училиштата цело време се воведуваат „новини“. Но што […]

ДАЛИ НЕКОЈ ГИ СЛУША УЧЕНИЦИТЕ?Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) на регионалната конференција која се одржа од 6 до 9 мај оваа година во Тирана, Албанија го презентира извештајот од следењето на овозможувачката околина за развој на граѓанскиот сектор за Македонија. Тема на конференцијата беше „Промоција на насоките за поддршка на граѓанските организации: Актуелна […]

ПРОФИЛ НА ГРАЃАНСКИОТ СЕКТОР ВО МАКЕДОНИЈА