Monthly Archives: February 2014


Во повеќето етнички измешани училишта во Македонија, учењето во редовната настава и воншколските активности е поделено според јазикот на предавање и во една смена составена само од една етничка група на ученици. Поради тоа моменталната состојба на мултиетничките односи во образовниот систем и капацитетите на системот да се промовира мултикултуризам […]

ЗАЦВРСТУВАЊЕ НА МУЛТИЕТНИЧКАТА СОРАБОТКА ВО ОПШТИНИТЕ


„Тука сме да ве научиме како да уловите риба, наместо ние да ви ја дадеме. Затоа подобрете ги вашите знаења и вештини. Отворете се за нови начини на ловење риба во овој огромен маркет на граѓански организации и искористете ги можностите кои се од животно значење.“ Со овие зборови Зоран Илиески, […]

МЛАДИ БЕЗ ГРАНИЦИ – ОСТВАРЕНИ ПАРТНЕРСТВА


Без сомнение кога ќе се спомне ЈуТуб прво што ви текнува се смешни видеа за сè и сешто, почнувајќи од бебиња и мачки до игри и туторијали. Меѓутоа, ЈуТуб е вториот најголем пребарувач во светот и еден од најгледаните канали во историјата на интернетот, место каде што можеш да најдеш […]

И-ФИЛМ СЕГА И НА ЈУТУБКОН КОРЕНИТЕ НА ПОМИРУВАЊЕТО Иницијативата на ИМКА Европа „Кон корените на помирувањето“ влезе во напредна фаза од својот развој. Иако мотивите за работа на полето на мировна едукација започнаа порано, сепак овие корени беа засадени на првата семинарска сесија во Истанбул (Турција) во 2012 година. Во јуни во 2013 година […]

ЛИСЈАТА НА СТРАЗБУР


На 5ти декември, денот на одбележувањето на Меѓународниот ден на волонтерството, Министерството за труд и социјална политика на Р.Македонија по вторпат ги додели националните награди за волонтерство во четири категории: волонтер на годината, организатор на волонтерска работа,  медиуми и наградата за волонтерска практика што оваа година ја добивме ние – […]

УСПЕШНА ВОЛОНТЕРСКА ПРИКАЗНА НА ИМКА БИТОЛА


ЗАЕДНИЧКА СЕСИЈА СО ТИМОТ НА ТАКСО ВО БИТОЛА На 11 декември 2013 во Битола се одржа заедничка сесија на тимот на ТАКСО (Техничка поддршка за граѓанските организации) Македонија заедно со граѓанските организации (ГО) од Битола. На сесијата присуствуваа дваесеттина претставници на здруженија од Битола и регионот. На самиот почеток тие […]

ТАКСО И ПОНАТАМУ СО ПОДДРШКА ЗА ГРАЃАНСКИОТ СЕКТОРВо 1954 година Генералното Собрание на Обединетите Нации го усвои денот 20ти Ноември  како Интернационален ден на децата.  Оваа година денот на детето се прослави под мотото „Стоп на насилството врз децата“. По тој повод ИМКА Битола заедно со Детската Организација спроведе презентации за младите во основното училиште Елпида Караманди, […]

ВКЛУЧEНОСТ НА МЛАДИТЕ…СЕГА!


ПЛАТФОРМА ЗА СПОДЕЛУВАЊЕ НА ИСКУСТВО ИМКА Европа e организација која има пан-европски пристап за постојан напредок преку стекнување и споделување на новите знаења и позитивни практики презентирани директно од самите лидери – Националните Генерални Секретари (НГС). Оваа година во периодот 18-20 ноември Париз им посака добредојде на 29 учесници од […]

ФОРУМ НА ЛИДЕРСТВО И ПОЗИТИВНИ ПРАКТИКИ