YMCA Македонија


Денес во светот има 1.8 билиони млади и секој од нив има свое мислење. Ги слушаме нивните мислења но дали ги разбираме? Дали можиме да ги разбериме нивните потреби, амбиции и желби? И доколку ги разбираме како можеме да им помогнеме на младите? Светот се менува со преголем брзина па […]

1 MИЛИОН ГЛАСОВИ, 1 МИЛИОН ЖЕЛБИ!


Овој настан, поддржан од ЕРАЗМУС+, беше младинска размена на повеќе од 80 млади луѓе на возраст од 18 до 30 години од повеќе европски земји (Македонија, Бугарија, Чешка, Данска, Франција, Германија, Исланд, Италија, Норвешка, Полска, Португалија, Романија, Словачка, Шведска, Финска, Косово, Украина, Ерменија, Албанија и Велика Британија) и беше комбинација […]

МЛАДИНАТА ВО АКЦИЈА ЗА КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ


Првата средба на Националните Генерални Секретари на ИМКА од цела Европа беше организирана пред четири години. Тогаш се дискутираше за најрелевантните актуелни теми и предизвици што постојат во ИМКА ширум Европа. Оттогаш, овој форум на НГС стана клучна стратешка платформа за работа на ИМКА Европа. Средбата оваа година се одржа […]

ФОРУМ НА НАЦИОНАЛНИ ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИ НА ИМКА ЕВРОПА 2015Во рамките на двегодишниот проект „Агенти за промена“ оваа година бев на две обуки, заедно со млади, енергични лидери од цел свет. После интензивната неколкудневна обука во Швајцарија која беше еден одличен вовед за тоа што следува, следуваше уште поголем предизвик. Следуваше пат за промена низ Југоисточна Азија. Пловевме од […]

БРОД НА МИРОТ 2015 – „ПАТ ЗА ПРОМЕНА“


Спортот е важен дел од движењето на ИМКА во светот. Во ИМКА Европа од 1952 год. постои програмска група за спорт на ИМКА (ESY) која организира спортски активности и е посветена на промовирањето на здрав живот. ИМКА Македонија неколку години учествува во оваа програмска група. Како дел од активностите на […]

ЕВРОПСКИ ШАМПИОНАТ ВО ОДБОЈКА 2015


Најпрво да се претставам. Јас сум Маја и од март оваа година заедно со уште една девојка од ИМКА Битола, Ивана, учествувам во двегодишен проект на Светската Алијанса на ИМКА наречен „Агенти за Промена“, баш поради тоа што по завршувањето на обуките од нас се очекува како млади лидери да […]

ОДЛИЧЕН ПОЧЕТОК НА НОВИТЕ АГЕНТИ ЗА ПРОМЕНАОд 14-ти до 17-ти Мај 2015 година во Талин, Естонија во просториите на  Меритон Гранд Хотел (Meriton Grand Conference Hotel) беше одржано Генералното Собрание на ИМКА на кое беа дел повеќе од 130 делегати од 38 различни држави. Нашите претставници Елена Јовевска од ИМКА Скопје и Маја Ивковска од ИМКА […]

ОТВОРЕН ПАТ КОН ИДНИНАТА – ИМКА ГЕНЕРАЛНО СОБРАНИЕ


Будимпешта, 8 февруари… Европската метропола се полни полека од налетот на младешките идеи кои во себе ја носат идејата за мир како комплементарна активност во сечиј живот. 35 учесници од 16 земји се собраа во Европскиот Младински Центар во Будимпешта каде што се одржа последниот настан од серијата средби на […]

ЗАЕДНО ЗА МИР – КОРЕНИ НА ПОМИРУВАЊЕТО


Како што привршуваа деновите од средбата на проектот „Корени кон помирувањето“, мислите ми беа на уште еден важен и возбудлив настан – Годишен состанок на  Националните генерални секретари (НГС) од повеќе ИМКА организации, одржан во Мексико. Ја напуштив Будимпешта со мојот колега од Русија, Алексеј и набрзо се сретнавме со […]

СОЗДАВАМЕ ГЛОБАЛНИ ПРИЈАТЕЛСТВА – СРЕДБА НА НАЦИОНАЛНИ ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИНГС Форум Во периодот од 24 до 26 ноември во Лондон се одржа Третиот Европски форум на Национални Генерални Секретари – НГС форум, кој претставува стратешки важна годишна средба за развојот на ИМКА Европа. Во првиот дел од настанот фокусот беше ставен на темaта за зајакнување на  движењето и неговите […]

ФОРУМ НА НАЦИОНАЛНИ ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИ НА ИМКА ЕВРОПА


Се започна откако ги завршив студиите и тргнав во потрага за волонтирање. ИМКА Битола ми излезе во пресрет со различна понуда на активности меѓу кои и програмата Агенти за промена. Најмногу ме инспирира токму тоа – да бидам дел од големиот проект на ИМКА Свет, да станам Агент за промена. […]

ПАТОТ КОН ПРОМЕНАТА – ИМКА СВЕТСКО СОБРАНИЕ


Приштина 2014 – место каде што пред една деценија земјата гореше. Денес, 36 млади луѓе од 10 држави се собраа, секој со свои погледи и претпоставки но со една цел – стремеж кон МИР. Следејќи ја иницијативата „Кон корените на помирување“, Балканската тандем група во соработка со ИМКА Европа и […]

МИРОТ НЕ Е САМО СОН – ОБЕДИНЕТИ МОЖЕМЕ ДА ГО ...На 6 Јуни 1844 година се роди ИМКА. 170 години подоцна идеите и слободата на изразување на младите се зачувани и документирани и основа на една нова организација. Од самото формирање па наваму, идејата на Џорџ Вилијамс како основач и уште 12 негови следбеници ги помина границите на татковината на […]

170ти ЈУБИЛЕЈ НА ИМКА – СВЕТСКИ ПРЕДИЗВИК 2014


Дали некогаш сте се запрашале кој е клучот за успех? Знаење! А дали знаете како да дојдете до знаење? Со тоа што ќе пробудите интерес во вас. Тоа е тој дел од вас каде што има останато малку љубопитност. Сè што ви треба е да сакате да знаете. Овој проект […]

ММОН – СÈ ШТО ВИ ТРЕБА Е ДА САКАТЕ ДА ...


Во периодот од 29 мај до 1 јуни, во центарот за тренинг на ИМКА Европа во Литомишл, Чешка, беше одржано Генерално Собрание 2014 со 105 делегати. Претставени беа 32 држави и гости од други ИМКА региони во светот (Светската алијанса на ИМКА, Канада, Бразил и Латинска Америка/Кариби и САД). На […]

ИМКА ЕВРОПА ГЕНЕРАЛНО СОБРАНИЕ 2014