Волонтерски сервис


Користењето на интернетот денес, покрај тоа што ни отвара простор да можеме да креираме, објавуваме, дистрибуираме и користиме информации со различни содржини, исто така ни дава и можност за целосно учество и самоизразување, преку која често се доведуваме до моменти каде што стануваме жртви или сторители на злоупотреба и кршење […]

ИСТРАЖУВАЊЕ ЗА СТЕПЕНОТ НА КОРИСТЕЊЕ НА ГОВОР НА ОМРАЗА


Моето двегодишно патување како волонтер од Мировен Корпус во ИМКА Битола беше исполнето со пријателства, забава, фрустрации и надеж за иднината и за цело тоа прекрасно искуство сум многу благодарна. Во светот на Мировниот Корпус денот кога се доделуваат волонтерските местата е навистина возбудлив. На мојот плик пишуваше „Синди Соренсен, […]

ИСКУСТВОТО КАКО ВОЛОНТЕР НА МИРОВНИОТ КОРПУС ВО ИМКА БИТОЛА


БитолаНаТочак, заедно со Младинската Асоцијација ИМКА Битола и Француската Алијанса го реализираме проектот за одржливи решенија во урбаниот транспорт со цел подигање на јавната свест за одржливиот транспорт со фокус на возењето на точак. Во рамките на него e предвиденo правење на едукативни презентации за основните и средните училишта од […]

ВЕЛО КУЛТУРА ЗА НОВИТЕ ГЕНЕРАЦИИЕВС (Европски Волонтерски Сервис) претставува програма која им овозможува на младите луѓе помеѓу 17-30 години да волонтираат на проекти во Европска Унија или надвор од неа. Ова е win-win ситуација каде бенефит има и волонтерот и општеството, бидејќи волонтирањето претставува неформално учење каде се зголемуваат професионалните вештини, практично искуство и […]

ЕВРОПСКИ ВОЛОНТЕРСКИ СЕРВИС – ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ФАКУЛТЕТИТЕ ВО БИТОЛА


ИМЛП Мојот ЕВС заврши совршено: со младинскиот лидерски камп ИМЛП. Откако со месеци слушав за кампот, не можев да бидам повозбудена што конечно започна. Ја поминав цела седмица снимајќи го кампот за потоа да направам видео. Благодарејќи на мојата позиција како „девојката со камера“ на кампот, ја имав можноста да […]

КРАЈОТ НА МОЈОТ ЕВС ВО ИМКА БИТОЛА


Да се биде дел од ова прекрасно искуство наречено ЕВС беше најдобрата работа што ми се има случено. 2 месеци во Холандија (државата која не ни планирав да ја видам во мојот живот) испаднаа најдоброто лето! Живеењето во камп во близина на Омен и возењето на велосипед беше совршено, истражувањето […]

МОЕТО ПРЕКРАСНО ЕВС ИСКУСТВО ВО ХОЛАНДИЈАМојот ЕВС во Ерфурт, Германија траеше 12 месеци. Сето ова време јас бев ангажиран на проектот „Волонтирањето како замена за долготрајната невработеност“. За таа цел јас го промовирав европското граѓанство и активното учество преку имплементирање на различни проекти, како младински размени, обуки и сл. Координирав проекти, водев работилници, бев логистичка […]

ЕВС ПРИКАЗНА – СТАНАВ СВЕСЕН ЗА ВАЖНОСТА НА ВОЛОНТЕРСКИОТ ДУХ!


ЕВС проектот „Откриј-Поврзи се-Промени“ собра заедно 14 ЕВС волонтери од Австрија, Италија, Македонија, Португалија, Шпанија, Велика Британија, Холандија и учесници од домаќин–државата Романија кои во период од 2 месеци (1 јули-31 август 2015), учеа едни од други, развиваа вештини, развиваа лични и професионални способности, претприемачки вештини и самодоверба. Волонтерите работеа […]

УЖИВАМ ВО СЕКОЈ ДЕН ОД МОЈОТ ЕВС


Веќе сте слушнале сите за Ацид Трипл. Тоа е група на млади луѓе, млади ентузијасти на ИМКА Битола кои жонглираат со оган, свила и светлечки елементи. Ацид Трипл работат и настапуваат на настани од секаков вид, нудејќи и едно незаборавно искуство на публиката, по што секогаш следи оној громогласен аплауз […]

ЛЕТНИ ПЕРФОРМАНСИ СО АЦИД ТРИПЛМакедонскиот модел на Обединети нации (ММОН) е академска симулација за средношколци и студенти. Конференцијата се одржува во нашата Република веќе по четврт пат. Оваа година Младинскиот пленум се одржа во Скопје при Универзитетот ФОН каде што учество зедоа учесници од регионот, повеќе од 140 млади луѓе од Македонија и 16 […]

МАКЕДОНСКИ МОДЕЛ НА ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИ (ММОН) 2014/2015


НотифаИ ги бележи своите почетоци од 2003-та година, излегувајќи во дигитален формат на секои три месеци. Тимот на волонтери на ИМКА Битола кој се менувал во текот на годините посветено работел на негова надградба. Секогаш со една и единствена цел: промовирање на граѓански и младински активизам, младинско учество, волонтерство и […]

НОТИФАИ СОЗДАВА СВОЈА ИСТОРИЈА – 50ТО ЈУБИЛЕЈНО ИЗДАНИЕ!


Еј здраво. Јас сум Бојан, волонтер на краткорочен ЕВС во Загорје об Сави, Словенија (март-април) испратен преку Младинската асоцијација ИМКА Битола. Ќе се обидам да ви го пренесам моето искуство Веќе 2 години учествувам и работам во полето на младинските размени и тренинг курсевите организирани од различни организации и во […]

ЕВС –ИСКУСТВО КОЕ МОРА ДА СЕ ДОЖИВЕЕМоето откривање на Македонија Кога пристигнав во Македонија, сакав да откријам нова култура и да научам нов јазик. Открив култура која е доста интересна од поглед на лице кое доаѓа од Западна Европа. Како европска држава, Македонија има доста сличности со западноевропските држави, но некои работи се целосно различни. Не […]

ЕВС МИ ПОКАЖА КАКО ДА ЖИВЕАМ И РАБОТАМ НА ПОИНАКОВ ...


Точакот од веб порталите до улиците на Битола До пред една година точакот најчесто беше споменуван на веб порталите во рубриките за здравје за корисноста од возењето точак: како лесен начин за согорување калории, зголемување на енергијата, обликување на мускулите, превенција за срцето, добар сон, младешки изглед, подобрување на варењето […]

БИТОЛАнаТОЧАК – РЕАЛНОСТ ИЛИ ПРЕДИЗВИК?


 Се чувствувам привилегирана за можноста да учествувам на конференцијата на Мировниот Корпус, која што се одржа од 12-13 февруари 2015 год. во Скопје. Мировниот Корпус постои во Македонија од 1996 и досега над 500 волонтери  го имаа своето волонтерско искуство во Македонија. Мировниот Корпус има две главни програми: предавање на англиски […]

КОНФЕРЕНЦИЈА НА МИРОВНИОТ КОРПУС- СИТЕ НИЕ МОЖЕМЕ ДА ДАДЕМЕ СВОЈ ...