Monthly Archives: July 2014


И – филм програмата неуморно продолжува да снима нови и интересни видеа, благодарение на нашите вредни волонтери кои се заљубиле во камерата на прв поглед. Нивната љубов и посветеност ја развиваат во ИМКА Битола допринесувајќи со креативен визуелен приказ да ги доближат настаните кои ја одбележаа работата на ИМКА Битола. […]

НОВОСТИ ОД И–ФИЛМ ПРОГРАМАТА


На 6 Јуни 1844 година се роди ИМКА. 170 години подоцна идеите и слободата на изразување на младите се зачувани и документирани и основа на една нова организација. Од самото формирање па наваму, идејата на Џорџ Вилијамс како основач и уште 12 негови следбеници ги помина границите на татковината на […]

170ти ЈУБИЛЕЈ НА ИМКА – СВЕТСКИ ПРЕДИЗВИК 2014


Да се биде независен, да се биде слободен, да се вивнеш до ѕвездите и да се вратиш исполнет со ѕвездена прашина. Тоа е сјајот на чувството кога ќе се вратиш од кампување. И тоа не било какво кампување – Младински Лидерски Камп (ИМЛП) што оваа година се одржа во Крушево […]

ПРЕДИЗВИКОТ НАРЕЧЕН МЛАДИНСКИ ЛИДЕРСКИ КАМПНа иницијатива на МОФ, а во соработка со Центарот за меѓукултурен дијалог (ЦИД) се реализира проектот „Развој на локални младински политики и локално младинско учество во 12 општини“ финансиран од ЕУ. Главната цел на проектот е да се зајакнат капацитетите на младинското здружување на локално ниво и нивно формално препознавање […]

КАФЕ – МУАБЕТ ЗА МЛАДИНСКИТЕ ПРАШАЊА ВО БИТОЛА


Интересен напредок на настаните од претходната објава на блогот кога сме на темата за возење точак. Активностите со екскурзиите со точаци беа завршени во есента по што следуваше едно истражување за расположливите паркинзи пред јавните институции во Битола. Тоа покажа дека во градот имаме 426 места за паркинг. Но, ако […]

БИТОЛА НА ТОЧАК


Наставниците преку цела година ги оценуваат учениците, но дали учениците имаат шанса барем еднаш во годината да ги оценат наставниците и на тој начин да се согледа кој е моделот на наставник кој го сакаат учениците? Живееме во период во кој во училиштата цело време се воведуваат „новини“. Но што […]

ДАЛИ НЕКОЈ ГИ СЛУША УЧЕНИЦИТЕ?Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) на регионалната конференција која се одржа од 6 до 9 мај оваа година во Тирана, Албанија го презентира извештајот од следењето на овозможувачката околина за развој на граѓанскиот сектор за Македонија. Тема на конференцијата беше „Промоција на насоките за поддршка на граѓанските организации: Актуелна […]

ПРОФИЛ НА ГРАЃАНСКИОТ СЕКТОР ВО МАКЕДОНИЈА