Тука и сега


Тука и сега беше тренинг курс за 26 младински работници од 8 земји (Бугарија, Италија, Македонија, Малта, Португалија, Шпанија, Турција и Романија), што се одржа од 25 јули до 1 август 2018 година во Извоаре, Марамуреш, Романија. Проект организиран од Здружението на ИМКА Баја Маре, финансиран од програмата Еразмус плус, со учесници на возраст од 18 +,  младински работници, млади лидери, активни волонтери во нивните организации, волонтерски координатори, персонал итн, сите корисници на овој настан.

Развојот на социјалните и граѓански компетенции (на пример, критичко размислување, комуникациски вештини, доверба, корист, вештини за решавање проблеми, лидерство, прифаќање и толеранција, интеркултурно учење), со експериментирање на различни методи на неформално образование, со користење на ‘одењето на отворено’ како алатка за социјално вклучување, беа главните цели на оваа обука. Главните цели беа поддржување на учесниците во креирањето и дизајнирањето на различните и иновативни отворени методи за инклузија со цел да се стигне до загрозените млади, како и промовирање на важноста на методите за неформално образование и социјална вклученост.

Првите денови на обуката беа активности во затворен простор, брејнсторминг и стиловите на комуникација. Во другите денови имавме активности за енергизирање, тимска работа, пешачење, техники на јаже, рефлексии, имавме интеркултурна вечер, “Светско Кафуле” и слично. Имавме можност да дискутираме со група учесници за нашите идеи за креирање на сопствена активност заедно со другите учесници.

Секое патување може длабоко да го промени начинот на кој го доживуваме нашиот свет, а ова беше уникатно и непроценливо за мојот личен развој. Беше одлична можност да се запознаам со новите култури, да се комуницира со луѓето, да се споделуваат различни ставови и размислувања. Остварувањето заеднички цели со заеднички напор имаше во сите активности и тоа имаше важна улога во градењето на моите вештини. Како дополнително прашање, таа ја зголеми мојата желба да се здобијам со нови знаења и да се развивам, бидејќи само со самоподобрување можеме да придонесеме во општеството и да влијаеме и на другите.

Тука и сега е се што имаме, и ако го играме како што треба, тоа е сè што ни треба! “


“По некое време отсуствување од вакви обуки, си се обновив и дозволив да станам едно со се што направивме. Бев љубопитна за секоја активност и го натерав мојот ум да мисли “Како треба да го направиме сега ова? “И дојдовме сите со различни идеи, се стекна доверба еден во друг, се соочивме со себе си, научивме и на крај имавме одлични резултати. Запознав луѓе што ме научија како да се грижам и да се сакам, други кои ме инспирираа да не престанам да сонувам и да ги достигнам моите цели. Се дружев и имав прекрасни моменти што никогаш нема да ги заборавам.

Овие обуки ги отворија завесите и ми понудија шанса да видам разнобоен мултикултурен свет, да земам нешто од уникатноста на секого, да научам нови работи и да ги подобрувам моите професионални вештини. Младоста има толку многу да даде, светот може да биде подобро место за живеење и Еразмус+ е таму за тоа. “

Видеото од настанот може да се види тука. Фотографии тука.

Share
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *