Општествено корисни проекти на клубовите ГЛОУ и ИМЛП


Младинскиот фонд на ИМКА Битола наменет за Кампот ГЛОУ и Кампот ИМПЛ  нуди можности за ГЛОУ и ИМЛП клубовите низ државата со цел да овозможи практична примена на стекнатите вештините на тема креирање и управување на проекти преку пишување на грант и имплементирање на проект кој има за цел да донесе позитивни промени во заедницата. Во првиот круг за избор на апликации, на ГЛОУ и ИМЛП им се додели грант врз основа на нивниот предлог проекти напишани од страна на младинските лидери, во областа на животната средина, општественото вклучување и уметноста.

ГЛОУ и ИМЛП Битола планираат да организираат двочасовен настан на тема животна средина каде ќе биде прикажана и презентација, во соработка со граѓанската инцијатива „БитолаНаТочак“, на тема загадување и активностите кои можеме да ги преземеме со цел намалување на истото. Презентацијата ќе стави посебен акцент на важноста од возење велосипед за луѓето и заедницата со тоа што оваа порака ќе ја пренесе на околу 50 млади луѓе. Планирани се интересни и забавни игри за да ги размрдаат учесниците, меѓу кои и игри од типот на „Направи сам“, забавни факти за велосипедите и животната средина, музика и многу други, кои ќе се одржат на Широк Сокак со цел подигнување на свесноста и мотивирање на пошироките маси да користат поеколошки превозни средства.

ГЛОУ Крива Паланка планира да го подобри дворот на Градскиот музеј во Крива Паланка, локална институција финансирана од Општина Крива Паланка – со цел да ги поддржи актуелните иницијативи на музејот во замена за поддршка на нашите клубови и настани. ГЛОУ Крива Паланка ќе го исчисти, попесочи музејскиот двор и ќе премачка 13 клупи, ќе го чисти и реновира музејското игралиште.

ГЛОУ и ИМЛП Охрид ќе промовираат ден за рециклирање на електроника за најмалку 11 училишта во општина Охрид. НУЛА ОТПАД ДОО (НОД), непрофитна организација е овластена од Владата на РМ да собира и безбедно да располага со целата електронска опрема. Оваа услуга, вклучувајќи ги и превозот и транспортот на сите предмети, се нуди бесплатно. ГЛОУ и ИМЛП Охрид ќе создадат ефикасно возен круг и ќе ги достават тие информации до НОД.

ГЛОУ Струга ќе одржи заеднички настан кој ќе промовира рециклирање меѓу младите во нивната заедница. Нивниот настан ќе го истакне чистото живеење во околината и физичката активност преку организирање игри кои вклучуваат спортови и рециклирање и дистрибуирање информации за тоа како да се вклучат. ГЛОУ Струга се надева дека ќе добие 35 локални млади мотивирани да бидат граѓански ангажирани во нивната локална заедница преку екологија и физичка активност.

ГЛОУ и ИМЛП Тетово планира да одржи настан “Античка Олимпијада”, промовирајќи здравје и благосостојба за сите деца, без оглед на способноста/инвалидитетот во нивната заедница. Древниот собир на средства за Олимпијадата ќе биде дизајниран за да прими околу 100 луѓе, првенствено студенти со и без хендикеп, вклучително и волонтери кои ќе ги предводат сесиите и активностите. Со цел да се вклучи историјата и позитивната атмосфера, ќе бидат вклучени компонентите на древната Олимпијада, како што се церемонијата на отворање, традицијата, декорации, уметност и церемонија за затворање. Секој учесник ќе придонесе со 100 денари, кои ќе бидат донирани за деца на кои им е потребна преку локална невладина организација.

ГЛОУ и ИМЛП  Виница ќе ги наслика графитите на ѕидовите на локалниот парк, давајќи им можност на учениците од средното училиште да ги поправат муралите и да го разубават соседството за членовите на заедницата кои често го посетуваат паркот.

ГЛОУ Дебар ќе одржи работилници за локалната градинка во нивната заедница за да го поттикне образованието и уважувањето на уметноста. Клубот ќе им помогне на 25 деца да создадат слики кои ќе бидат ставени на аукција и продадени во заедницата за поддршка на семејствата кои имаат потреба преку локалниот Црвен крст.

Share
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *