Calendar


Jan
1
Tue
2019
Волонтирај во Европа @ YMCA Bitola
Jan 1 – Dec 31 all-day

ИМКА Битола ти нуди можност за волонтирање и во Европа!

Европскиот Солидарен Корпус (поранешниот Европски Волонтерски Сервис) е програма на Европска Унија која им овозможува на млади помеѓу 17-30 години да волонтираат во странство од 2-12 месеци.

Европската Унија ги покрива сите трошоци со цел да промовира вредности како што се: активно граѓанство, толеранција, взаемно разбирање,  солидарност.

Оваа програма еднаш во животот нуди искуство каде волонтерите  имаат можност да запознаат други култури, да станат независни, да стекнат работни вештини, да се обучат за тимска работа, да патуваат и научат јазик како и да добијат Youthpass сертификат кој е признаен во странство и со тоа да ги зголемат шансите за вработување.

Доколку се волонтира на долгорочен проект (помеѓу 2 и 12 месеци), волонтерот нема повеќе можност за повторување на искуството преку оваа програма. Доколку првото волонтирање е краткорочно до 2 месеци, тогаш волонтерот би можел да аплицира уште еднаш за искористување на преостанатите 10 месеци.

Овој тип на волонтирање не е платена работа, јазичен курс, стажирање или туризам и покрај тоа што содржи елементи од сето ова.

Проектите за кои може да аплицирате имаат најразлични теми (над 50) и ваше е да одберете дали сакате да работите со деца или во театар или можеби со лица со хендикеп, социјална работа, ICT- нови тенологии, да предавате јазик, да научите како да водите организација, работа со кампови итн.

Низ следниве дата-бази може да се пребаруваат овие теми:
https://europa.eu/youth/volunteering/project_en (пребарувате согласно Вашите временски планови, тема и земја каде би сакале да волонтирате),
https://youthforeurope.eu/ (пребарувате под „Младински размени“, „Европски Солидарен Корпус“ или „Тренинзи“)

Отворените повици за волонтирање ги објавуваме на фејсјбук. Ако сакате повиците да ги добивате на е-маил запишете се на нашата ЕВС меилинг листа, пишете ни директно и ќе Ви одговориме. Доколку имате прашања може да не контактирајте и на меил: evs@ymcabitola.org.mk.

Отворени часови / Open hours @ YMCA Bitola
Jan 1 – Dec 31 all-day

Capture

Работните часови на канцеларијата се од понеделник до петок од 10.00 до 16.00 часот.

Ако сте заинтересирани или пак имате прашања за учество во нашите активности, да споделите идеи или да добиете информации за нашите тековни активности, тоа можете да го сторите на волонтерските средби кои ги организираме повремено.

Календарот на настани се обновува во текот на месецот.  Бидете во тек со нашите случувања!

Jul
17
Wed
2019
Краткорочен ЕВС проект „Wider Horizon“ во Холандија @ Olde Vechte Foundation
Jul 17 – Sep 14 all-day

Wider Horizon е краткорочен ЕСК проект кој е организиран од страна на Олде Вехте фондацијата, во Омен, Холандија.

На овој ЕВС ќе волонтирате од понеделник до петок, вкупно 36 часа. На едно или две места ќе обавувате практична работа. Имате можност за избор помеѓу неколку работни места. Покрај тоа што ќе ви бидат покриени трошоците за пат, сместување, храна, осигурување, исто така ќе добивате и одредена парична сума за џапарлак секој месец.

Овој проект е главно за млади луѓе помеѓу 18-30 години кои имаат помалку можности и не учествувале претходно во проекти од Erasmus+ програмата поради тоа што биле попречени од разни причини. Лица со помали можности се оние кои имаат:

 • Попреченост (ментална, физичка, сетилна и сл).165939_139988762803709_1340186710_n
 • Лица кои имаат потешкотии при учење (рано го напуштиле школото, со помали квалификации, со ниски оцени);
 • Лица кои се соочуваат со економски пречки (низок стандард, ниски примања, долгорочно невработени, бездомници, млади луѓе со финансиски проблеми);
 • Културни разлики (имигранти, бегалци, малцинство, здравствени проблеми, со хронични болести, тешка болест или физичка состојба);
 • Социјални пречки (лица кои седискриминирани заради религиозна, полова, сексуална, етничка и друга припадност, антисоцијални млади луѓе или со ризични однесувања, во несигурна ситуација, бивши зависници од дрога или алкохол, млади самохрани родители, млади луѓе без родители);
 • Географски пречки (луѓе од рурални средини кои се недоволно поврзани со градовите).

Инфо летер-от може да го разгледате тука.

Доколку сте заинтересирани, пишете на evs@ymcabitola.org.mk за да продолжиме со процесот на аплицирање за оваа неверојатно убава авантура!

OldeVechte_01 

Aug
1
Thu
2019
Долгорочен ЕВС проект во ИМКА Глобал во Норвешка @ Haugesund KFUK-KFUM, Norway
Aug 1 2019 – Jul 31 2020 all-day

ПОВИКОТ Е ЗАТВОРЕН!!!

 

European Volunteer Service (EVS) in YWCA-YMCA Global, part of the YWCA-YMCA of Norway

We are looking for one person from Macedonia on EVS in Norway for 12 months starting from May 2019.

Short-term aims:

 1. to raise awareness among young people in Norway, Palestine, Macedonia and Romania about the injustices young people in other countries are facing, and to create solidarity between them;
 2. to give young people in these countries knowledge / skills to take action to address these injustices, for example through campaigning, communications, peer education

Long-term aims:

 1. to build the capacity of the partner organizations to promote international solidarity and action between and by young people, so that this work can continue, even after the exchange ends;
 2. to produce changes in unjust policies that are affecting young people;
 3. to contribute to building a global movement of young people working for justice across borders and cultures.

All volunteers will:

 1. attend strategic events – for example large scale youth festivals and summer camps where they can mobilize large numbers of Norwegians to  become globally aware /active
 2. run Training of Trainers so that the leaders being trained can pass on the knowledge and skills to their groups. Topics might include the Occupation of Palestine; how to become a Peacemaker; etc.
 3. help to create resources that can be used to deliver training even after they leave – for example short films; photos; case studies.

https://kfuk-kfum.no/ditt-kfuk-kfum/vestlandet/haugaland-kfuk-kfum/hovedforeninger/haugesund-kfuk-kfum – the website for the local organization

https://kfuk-kfum-global.no/ – the website for the whole organization

 

Aug
23
Fri
2019
Mладинска размена “Game On” во Холандија @ Ommen, The Netherlands
Aug 23 – Sep 3 all-day

GAME ON is all about encouraging the active participation of youngsters through outdoor games and activities. This time our intention is to create a playground for young people in which they can explore the dynamics of working with others and exchange different forms and methods of inclusion.

The focus of the Youth Exchange is:
Through games and activities, as well as other practical tasks (such as preparing meals and taking care of the venue) we would like to discover simple ways how to cooperate with each other towards a common goal. This will improve one owns employability skills at many levels.

The call is open for team leader as well as for participants.

First part: Advanced Planning Visit (APV)

WHEN: 3-5 May, 2019 (2,5 days excluding travel days)

Who: 1 group leader and 1 participant (both of them attending the YE as well)
Where: Olde Vechte Foundation, Ommen, the Netherlands

APV will focus on creating the youth exchange:
● designing and delivering activities
● creating our working method
● discussing further steps regarding the preparation of the YE

Second part: Youth Exchange (YE)

WHEN: 23rd August – 3rd September, 2019 (12 days excluding travel days)

Who: 1 group leader and 4 participants
Where: Olde Vechte Foundation, Ommen, the Netherlands

The focus of the Youth Exchange is:
● creating a playful environment with 50 youngsters from 10 countries
● participants exchange and deliver their own activities

For the Macedonians are available 5 placements. Applicants will be given possibility to attend based on the principle ‘first come first served’ until the places are filled, with the priority given to the ones having been part of our GLOW&YMLP camps and clubs. For this reason, a CV will be asked from the applicants showing interest on our mail. For further applicants, a waiting list will be created and if someone cancels in the meantime, the next on the list will fill the emptied position, for which it will be notified. Always check your mail to see if you are that person!

The travel costs will be reimbursed on spot in cash according Erasmus Plus rules in amount of 275 EUR.

For this event there is:75 EUR participation fee (excluding the team leader) 15 EUR sending fee (including the team leader).

Deadline for submitting the application forms is:  

APV until the 1st of April
YE until the 17th of June

Find the Info-letter with more details here , read carefully and then write an email of interest at evs@ymcabitola.org.mk

In the info-letter it says that the application goes through contact@ymcabitola.org.mk which is also valid mail address.

 

 

 

Sep
1
Sun
2019
CLUBS of GLOW & YMLP campers
Sep 1 2019 – Aug 31 2020 all-day

The mission of YMCA and the GLOW & YMLP Youth Development Progrаm is to empower the young people and develop the inherent potential they have by providing them with the skills and knowledge necessary to become active leaders in their communities. This is realized through experiential education that celebrates diversity, builds academic and social competencies.

GLOW & YMLP Clubs are youth-led clubs housed in diverse communities around the country. The clubs provide an opportunity for young men and women to become leaders in their communities. These youth are often GLOW or YMLP Camp alumni who, through GLOW and YMLP Club activities, are able to apply what they have learned at camp about leadership and civic engagement in their communities. Clubs hold two meetings monthly and are responsible for one community service project each school semester.

There are two different ways GLOW and YMLP clubs can be realized, one is through regional clubs and the other one through the satellite clubs. Regional GLOW and YMLP clubs create spaces where club leaders and members follow a specific program with enhanced support from YMCA, while Satellite GLOW and YMLP Clubs are mostly following the program of the closest regional club which is in their proximity, but also allowing their members to be creative and flexible in the implementation of the activities of their satellite club.

The support which GLOW/YMLP Regional Clubs receive from YMCA includes funding, mentoring, and unique opportunities for training and skills development. These clubs have more rigorous national standards which they must complete to fulfill their obligations as a club. The organization of clubs in this way allows YMCA and the club coordinators to be more engaged in the club efforts.

GLOW and YMLP Satellite Clubs are more flexible in their responsibilities, and while they have the opportunity to receive more tangible support from YMCA, they also have the option of creating their own club experience. Satellite clubs are welcomed to participate in meetings and events held by their local Regional Club, but they are expected to take part in the service projects organized by this same local Regional Club. Satellite clubs also have the opportunity of transition into Regional Club in the future years.

Click here to register your Club! 

 

 

Photo from the GLOW & YMLP clubs in Tetovo

WHO DO WE WORK WITH?

Follow the activities of the clubs all over the country on social media: Facebook, Instagram, Flickr, YouTube.

 

 

HISTORY

GLOW and YMLP Clubs began in 2000 and 2016 respectively in order to provide camp alumni with an opportunity to apply the lessons they learned at Camps GLOW and YMLP in their communities. With a strong commitment to equality and diversity GLOW and YMLP clubs focus on curriculum tracks like environmentalism, civic responsibility, personal development, leadership, youth employability and women’s empowerment. Clubs prepare and propel youth to compose their leadership skills so that they may become the leaders in their communities, and in the world. GLOW and YMLP Clubs formally partnered with YMCA Bitola in 2016.

Oct
1
Tue
2019
Долгорочен ЕСК/ЕВС проект во ИМКА Данска @ Denmark
Oct 1 2019 – Sep 30 2020 all-day

 

Main Work tasks and expectations of the ESC Volunteer will be to be active and committed to contribute to the development of new activities to the children and youngsters of the organization together with other Danish volunteers and staff members. As ESC volunteer you will get the opportunity to play an active role in local activities, and you will also get the opportunity to participate in national YMCA and YWCA events for children and teenagers. At some of these events up to 1200 people will participate.

Expect more details soon!!

Oct
16
Wed
2019
Call for “Enjoy Eat!” in Italy @ Bergolo, Italy
Oct 16 – Oct 24 all-day

This training provides new tools in the frame of non-formal education that uses cooking, food and nutrition and will enable the youth workers to be more efficient in supporting the young people they are working with, through:

* rising soft skills and attitudes needed to enter the labor market or to improve their job occupation * increasing their intercultural sensitivity, their ability to live in harmony in contact with cultural difference * learn to embrace a healthier life style.

Dates: 16 – 24 October 2019
Place: Bergolo – Piedmont, Italy
Trainers: Ilaria Goria, Zsuzsanna Pozsony

More details about the training here.

Applicants must be 18+ old.

 

 

Get to know all provided information from the website before you write to us!
Apply only when you know you want to participate and you have the dates of the training available.

This is learning program funded by Erasmus+ programme.
That requires commitment. You will be asked to organize a follow-up activity after the program. Travel reimbursement is only sent to those who fully participate in all phases, including the follow-up and dissemination.

Apply on: evs@ymcabitola.org.mk

Deadline for the Macedonian applications is: 10 September 2019.

For this event there is 60 EUR participation/sending fee. More details will follow after you show interest.

 

Повик за двајца за “Enjoy Eat!” во Италија @ Bergolo, Italy
Oct 16 – Oct 24 all-day

Оваа обука обезбедува нови алатки во рамките на неформалното образование користејќи ги готвењето и храната како можност за младинските работници поефикасно да работат со младите преку:

* подигајќи го нивото на меките вештини и ставовите потребни за влез на пазарот на трудот * зголемувајќи ја нивната интеркултурна осетливост и нивната способност да живеат во склад со културните разлики * да научат да прифатат поздрав животен стил.

Датуми: 16 – 24 октомври 2019 година
Место: Берголо – Пиемонт, Италија
Обучувачи: Иларја Горија, Сузана Познание

Повеќе детали за обуката овде.

Апликантите мора да бидат на 18+ години.

 

Запознајте се со сите дадени информации на вебсајтот пред да ни пиешете!
Аплицирајте само кога сте сигурни дека сакате да учествувате и сте слободни за време на датумите од обуката.

Ова е програма за учење финансирана од програмата Еразмус +.
Тоа бара посветеност. Од вас ќе биде побарано да организирате извесни активности и послем овој настан. Надоместокот за патување ќе биде исплатен само до оние кои ќе целосно учествуваат во сите фази од овој настан, вклучително и активностите кои ќе следуваат потоа.

Аплицирајте на: evs@ymcabitola.org.mk


Краен рок за македонските апликации е: 15 Септември 2019 година.

За овој настан има партиципација/испраќање од 60 еур за учество. Повеќе детали ќе следат откако ќе покажете интерес.

Oct
22
Tue
2019
Call for “COACH YOUR TEAM BY COACHING YOURSELF” in Bulgaria @ Bulgaria
Oct 22 – Oct 29 all-day

This is an advanced coaching training course, for people who already know / have / practice some basic coaching style, or a method. Recommended for those who want to polish their methods and quality of working with and for people.

Arrival: 21 Oct;
Program: 22-29 Oct;
Departure 30 Oct.
Trainers: Anna Sipos, Tihomir Georgiev
Venue and further details will be announced to confirmed participants by email!

More details in the infopack here.

The program is intensive and challenging.
The program does NOT include cultural and touristic sightseeing.
Get to know all provided information in the info letter before you submit your application form!
Apply only when you know you want to participate and you have the dates of the training available.

This is learning program funded by Erasmus+ programme.
That requires commitment. You will be asked to organize a follow-up activity after the program. Travel reimbursement is only sent to those who fully participate in all phases, including the follow-up and dissemination.

Apply on: evs@ymcabitola.org.mk

Deadline for the Macedonian applications is: 25 August 2019.

For this event there is 60 EUR participation fee.