Calendar


Jan
1
Tue
2019
Волонтирај во Европа @ YMCA Bitola
Jan 1 – Dec 31 all-day

ИМКА Битола ти нуди можност за волонтирање и во Европа!

Европскиот Солидарен Корпус (поранешниот Европски Волонтерски Сервис) е програма на Европска Унија која им овозможува на млади помеѓу 17-30 години да волонтираат во странство од 2-12 месеци.

Европската Унија ги покрива сите трошоци со цел да промовира вредности како што се: активно граѓанство, толеранција, взаемно разбирање,  солидарност.

Оваа програма еднаш во животот нуди искуство каде волонтерите  имаат можност да запознаат други култури, да станат независни, да стекнат работни вештини, да се обучат за тимска работа, да патуваат и научат јазик како и да добијат Youthpass сертификат кој е признаен во странство и со тоа да ги зголемат шансите за вработување.

Доколку се волонтира на долгорочен проект (помеѓу 2 и 12 месеци), волонтерот нема повеќе можност за повторување на искуството преку оваа програма. Доколку првото волонтирање е краткорочно до 2 месеци, тогаш волонтерот би можел да аплицира уште еднаш за искористување на преостанатите 10 месеци.

Овој тип на волонтирање не е платена работа, јазичен курс, стажирање или туризам и покрај тоа што содржи елементи од сето ова.

Проектите за кои може да аплицирате имаат најразлични теми (над 50) и ваше е да одберете дали сакате да работите со деца или во театар или можеби со лица со хендикеп, социјална работа, ICT- нови тенологии, да предавате јазик, да научите како да водите организација, работа со кампови итн.

Низ следниве дата-бази може да се пребаруваат овие теми:
https://europa.eu/youth/volunteering/project_en (пребарувате согласно Вашите временски планови, тема и земја каде би сакале да волонтирате),
https://youthforeurope.eu/ (пребарувате под „Младински размени“, „Европски Солидарен Корпус“ или „Тренинзи“)

Отворените повици за волонтирање ги објавуваме на фејсјбук. Ако сакате повиците да ги добивате на е-маил запишете се на нашата ЕВС меилинг листа, пишете ни директно и ќе Ви одговориме. Доколку имате прашања може да не контактирајте и на меил: evs@ymcabitola.org.mk.

Отворени часови / Open hours @ YMCA Bitola
Jan 1 – Dec 31 all-day

Capture

Работните часови на канцеларијата се од понеделник до петок од 10.00 до 16.00 часот.

Ако сте заинтересирани или пак имате прашања за учество во нашите активности, да споделите идеи или да добиете информации за нашите тековни активности, тоа можете да го сторите на волонтерските средби кои ги организираме повремено.

Календарот на настани се обновува во текот на месецот.  Бидете во тек со нашите случувања!

Apr
1
Mon
2019
Call for campers at GLOW & YMLP camps! @ Begova Korija (Shula Mina)
Apr 1 – May 10 all-day

ATTENTION YOUTH!

Camper applications for
Girls Leading Our World (GLOW) and Young Men’s Leadership Project (YMLP)
are OPEN!

If You’re Looking for An Exceptional Leadership Opportunity
APPLY NOW!

About Camp

The mission of YMCA and the GLOW and YMLP Youth Development Progrаm is to empower the young people and develop the inherent potential they have by providing them with the skills and knowledge necessary to become active leaders in their communities. This is realized through experiential education that celebrates diversity, builds academic and social competencies.

GLOW and YMLP are eight-day, multi-cultural camp that promote leadership, civic engagement, and friendship. This year, YMLP camp will be July 14-21 and Camp GLOW will be July 25-August 1. We offer 152 placements for leadership and service-oriented campers who are going into their 1st, 2nd, 3rd, or 4th year of high school.

COST

Thanks to generous philanthropic support from our corporate sponsors (see below) and individual donors, YMCA covers 90% of the operating expenses. Campers have to pay a participation fee of 2.300 MKD. Campers are also expected to arrange and purchase their own transportation to/from Krushevo.

Camper cost includes accommodation, three meals and two snacks per day, camper materials, programming costs, and group insurance during the camp. Campers are required to pay the fee after their acceptance and before attending the camp. Payment process information is provided when the camper is notified of selection.

During the month of April, we organize informational sessions all over the country! Check the up-to-date list of sessions to see when we’ll be in your town.

EXTENDED DEADLINE FOR APPLICATIONS IS MAY 10th, 2019

Interested in Learning More?

WHO DO WE WORK WITH?

 • Camps GLOW & YMLP are operated and staffed by 30 adults comprising YMCA staff, Peace Corps volunteers, and GLOW & YMLP camper alumni.
 • GLOW & YMLP are developed and operated by YMCA with partnership from Peace Corps.
 • Camps are funded in large part by our partners and supporters including: OKTA, Mermeren Kombinat, SASA MineTAV Airports, AlkaloidKromberg & Schubert, and dozens of individual contributors to our annual crowdfunding campaign.
 • We have worked together with our friends at the US Embassy since the beginning of the GLOW & YMLP Youth Development Program.

Camps GLOW & YMLP info sessions all over Macedonia!
Apr 1 – Apr 30 all-day

Local Info Sessions

Visit the session in your town and learn more about the possibilities these camps offer you.
Ask questions, share your previous experiences, and meet new friends!

Information for YMLP & GLOW

GLOW & YMLP National Day of Action
Apr 1 – Apr 30 all-day

We present you the National Day of Action.

On April 20, in recognition of the National Day of Action, GLOW and YMLP Clubs across the country will hold service projects to celebrate Earth Day and make a collective impact for a cleaner and healthier earth.

GLOW and YMLP Clubs in over 15 communities all over the country will conduct concurrent service projects on the same subject in order to maximize the impact their service makes.

Submit the GLOW & YMLP grant form by April 13th!

GLOW & YMLP Clubs are eligible to apply for grants up to 7500 MKD to complete their service projects. This application will be evaluated by the Clubs Coordinators and staff from YMCA and the most successful applications will be awarded funds.

Before completing the grant application please familiarize yourself with the information from the Clubs handbook in the Clubs Curriculum Portal for Regional and Alumni Clubs.

GLOW and YMLP Clubs conduct community-based volunteerism and service projects twice a year in their local communities. The National Day of Service will be the second service project completed by the clubs in the 2018-2019 Club year.

May
29
Wed
2019
Имаме потреба од вработување на ОФИС МЕНАЏЕР @ YMCA Bitola
May 29 – Jun 9 all-day
Имаме потреба од вработување на ОФИС МЕНАЏЕР @ YMCA Bitola

Доколку ви се допаѓа канцелариска работа и имате афинитети кон средување и организација на документи, архиви, плаќање на сметки и следење на буџет, планирање и организација на календари и ту-ду листи како и комуницирање лично/меил/телефон со институциите со кои работиме, тогаш веројатно сте тој/таа кој/а ни е потребен/потребна и ве поттикнуваме да го разгледате повикот и да аплицирате. Доколку пак знаете некој/а кој/а ги има овие афинитети, ве молиме споделете го повикот со него/неа.

 

Опис на работното место

 • Управување со канцеларијата и логистика и трошоци за тоа
 • Управување со архивата на документи
 • Комуникација со персонал, волонтери, институции и крајни корисници
 • Промовирање на активностите
 • Помагање во организација на активностите.

КВАЛИФИКАЦИИ

 • Универзитетско образование (завршено или во фаза на студии)
 • Силни комуникациски вештини (пишување, говор)
 • Одлично познавање на англиски јазик (пишан, говорен)
 • Разбирање на софтвер (Windows, MS Office, Internet, Cloud, Apps)
 • Разбирање на хардвер (компјутер, печатач, проектор и сл.)
 • Релевантно искуство (се смета за предност)
 • Способност за работа на своја иницијатива
 • Силни аналитички вештини
 • Сигурност и доверливост.

НИЕ НУДИМЕ

 • Добри услови за работа
 • Флексибилнa работна средина
 • Можност за личен и професионален развој
 • Стабилен работен ангажман со полно работно време (40 часа)
 • Нето надомест од 12.550 МКД
 • Пробен период од 2 месеци со платен надомест.

АПЛИЦИРАЈ

 • Испратете CV и мотивациско писмо до: contact@ymcabitola.org.mk со “офис менаџер”, како наслов
 • Работната позиција е за во канцеларијата во Битола
 • Само релевантните кандидати ќе бидат контактирани за интервју.

КРАЕН РОК за пријавување: 9 Јуни.

ПОВИК ЗА АНГАЖМАН НА ДОКТОР/КА НА КАМПОТ YMLP, 14-21 ЈУЛИ 2019 @ YMCA Bitola
May 29 – Jun 14 all-day
ПОВИК ЗА АНГАЖМАН НА ДОКТОР/КА НА КАМПОТ YMLP, 14-21 ЈУЛИ 2019 @ YMCA Bitola

 

 

 

 

 

 

Доколку по професија сте доктор/ка и сакате да работите и да помагате на млади, сте слободни во наведениот период за време на кампот и сакате природа и активности на отворено, тогаш веројатно сте тој/таа кој/а ни е потребен/потребна и ве поттикнуваме да го разгледате повикот и да аплицирате. Доколку пак знаете некој/а кој/а ги има овие афинитети, ве молиме споделете го повикот со него/неа.

 

ЗАДАЧИ И ОДГОВОРНОСТИ

 • Обезбедување на здравствена заштита на камперите и персоналот на кампот
  • Дава дијагноза и третира помали медицински проблеми, но исто така да даде поддршка при третман на: настинка, треска, грип, труење со храна, гадење, осип, алергии, мали исекотини и гребаници, изместување (дисторзија) на колено и глуждови, истегнати мускули, како и стабилизирање на итни медицински случаи како потреси, големи исеченици и скршени коски додека повредената индивидуа не е пренесена во најблиската болница.
 • Комуникација со персонал, волонтери, кампери и крајни корисници
  • Дневна координација со персоналот на кампот
  • Комуникација со здравствени установи, доколку за тоа се јави потреба
  • Комуникација со родителите на камперите по потреба.
  • Одржување на дискреција и доверливост во работата
 • Вклучување во активности
  • Докторот може да се вклучува во дел од изборните активности и има интеракција со камперите
  • Од докторот може да се побара да води активност од неговата/нејзината струка (давање на прва помош и сл.)

КВАЛИФИКАЦИИ

 • Дипломиран/а доктор/ка по општа медицина
 • Солидно познавање на англиски јазик (разбирање, говорење, читање)
 • Разбирање на софтвер (Windows, MS Office, Internet)
 • Искуство во работа на слични активности (се смета за предност)
 • Познавање на релевантна законска регулатива (се смета за предност)
 • Сигурност и доверливост.

НИЕ НУДИМЕ

 • Обезбедени услови за работа (докторска соба, амбуланта, лекови)
 • Обезбедено сместување за време на кампот
 • Обезбедени три дневни оброци и ужина за време на кампот
 • Нето надомест за услугата од 8.000 МКД
 • Флексибилност во работата
 • Вредно искуство, корисно при идни ангажмани во други организации
 • Преубава природа, чист воздух и добра дружба

ДРУГИ ДЕТАЛИ

 • Отворениот повик е за полно работно време за времетраење на кампот
 • Работната позиција е за работен ангажман за времетраење на кампот.

АПЛИЦИРАЈ

 • Испратете CV и мотивациско писмо до: contact@ymcabitola.org.mk со “YMLP доктор”, како наслов.

КРАЕН РОК за пријавување: 14 јуни.

Jun
21
Fri
2019
Training on Common Standards of YMCA Camps and Management @ Le Rocheton, France
Jun 21 – Jun 26 all-day

This project is a part of wider and long-term international cooperation coordinated by YMCA Europe Camping Programme Group. This time we focus on management of human resources. The host of the training event is YMCA France. The projects starts on Apr 15. and ends on Oct 14.2019. The main event is a training conference held In Le Rocheton, France, June 21-26.

The project is funded from a grant, which YMCA France obtained from the French National Agency of Erasmus+. The partner organizations represent 18 European countries and they recruit 40 participants.

The main activity is planned to be in Le Rocheton near Melun.

More information on the event.

For the Macedonians are available 2 placements. Applications are available only for the Camp staff of the YMLP and GLOW camps of the YMCA Bitola. If you think you are eligible to apply, write us on: evs@ymcabitola.org.mk

Participation fee: 30 eur.

Jul
8
Mon
2019
Камп-фестивал Wonderful Days во Данска @ Blåkilde Efterskole, Denmark
Jul 8 – Jul 13 all-day

Wonderful Days е камп-фестивал организиран од страна на ИМКА/ИВКА Данска. Наменет е за дружење и забава на средношколците од Данска кои се дел од големото ИМКА/ИВКА семејство. Во таа дружба имаат обезбедено места и за интернационални гости од Европа и светот.

Кампот трае една недела и се состои од кампување во шатори на однапред подготвени локации за тоа, со бини за музички и други настани, места за разни натпревари и разни спортски и друштвени игри – сите предуслови за едно одлично камперско и фестивалско искуство! Како сето ова изгледаше во 2016г., може низ фотографии да видите тука, а има и видео презентација тука.

Разгледајте го нивниот официјален сајт (на англиски) тука.

Може и да ги следите на Фб тука.

Сите заинтересирани за учество на овој камп фестивал, како и за поставување разни прашања – пишете на следнава маил адреса: evs@ymcabitola.org.mk

За македонците се обезбедени 6 места за учесници и место за 1 лидер. Препорачливо е за лидерот да има некакво камп искуство на ГЛОУ или ИМЛП камповите. Сите одбрани ќе мора со себе да си носат вреќа за спиење! После пополнувањето на местата, сите останати апликанти ќе бидат ставени на листа на чекање во случај некој да откаже во меѓувреме. Затоа, редовно проверувајте си го мејлот!

Бидејќи настанот сеуште е во подготовка, сите останати детали, како и информациите околу патните трошоци и партиципацијата за настанот ќе се знаат дополнително. Затоа, следете не на фејсбук, твитер, инстаграм!

 

 

Jul
14
Sun
2019
Young Men’s Leadership Project (YMLP) @ Begova Korija (Shula Mina)
Jul 14 – Jul 21 all-day

The mission of YMCA and the GLOW and YMLP Youth Development Progrаm is to empower the young people and develop the inherent potential they have by providing them with the skills and knowledge necessary to become active leaders in their communities. This is realized through experiential education that celebrates diversity, builds academic and social competencies.

YMLP – Young Men’s Leadership Project – is an eight-day, multi-cultural camp for 80 boys that promotes leadership, civic engagement, and friendship. YMLP is implemented by the Youth Association YMCA in partnership with Peace Corps and it is staffed by YMCA, Peace Corps Volunteers, and YMLP alumni. YMLP is an annual summer program that has been held in North Macedonia since 2006 in various locations. YMLP empower the young leaders to create positive changes in their communities.

THE LESSONS

The core curriculum of YMLP includes:
Leadership – Campers become role models in their communities.
Civic Responsibility – Campers will learn about their community and how to become active participants in shaping it.
Personal Development – Campers will be empowered by new skills in personal
assessment and emotional health.
Youth Employability – Campers will learn how to develop, market, and employ their skills to search for and attain future employment.
Environmentalism – Campers will learn how to appreciate and positively impact the environment.

Additionally camp offer Special Elective Classes. Examples include: American sports (baseball, ultimate frisbee, American football), music, yoga, creative writing, other outdoor activities. and more.

OUTDOOR EXPERIENCE

YMLP is an American-style summer camp. Campers rotate between sleeping in cabins or in tents. In addition to attending classes, students learn about environmental awareness and participate in outdoor activities. During camp, teams will compete at Field Day. This competition will help develop a team bond through intellectual and physical games. On the last day of camp, campers will also participate in a local service project where they will apply skills learned at camp that will help them serve in their communities. Even though the majority of this camp occurs outdoors, the camp will run in all types of weather, sun or rain!

CAMP RULES

To ensure the safety of all campers, the following camp policies are enforced. Violation of any of these rules may result in dismissal from camp.

1. Buddy System – Campers must always be with at least one other camper at all times.
2. Camp Schedule – All campers are on time for all sessions and activities. Campers will stay in the designated location until dismissed by the advising staff member.
3. Attendance – All sessions are mandatory unless otherwise indicated.
4. After hours – Campers are expected to be in their designated sleeping areas as directed by the camp staff.
5. Positive Attitude – Respect and understanding of fellow campers and staff is expected at all times.
6. English language – Every camper is expected to speak only English at camp. Camp is delivered in English and the rule is enforced to promote unity and respect of campers from all backgrounds.
7. Tobacco, Drugs, Alcohol – Drugs, cigarettes, and drinking alcoholic beverages are strictly PROHIBITED.
8. Mobile Phones, Tablets & Laptops – Use of all technology by campers is PROHIBITED during all camp activities. Campers will be allowed to use mobile phones during scheduled breaks.

WHO CAN PARTICIPATE (ELIGIBILITY)?

YMLP is open to all young men who are entering years 1-4 of secondary school the following autumn and be proficient in writing and speaking English. All programs are in English. Returning YMLP participants who are invited to return in leadership positions within the camp including the Counselors in Training (CiT) and staff positions may be attending university.

YMLP is looking for applicants who possess strong leadership potential and a commitment to community service as demonstrated in school events and volunteer work. Eligible applicants MUST be available for the entire camp week.

APPLICATION TIMELINE

The application timeline is as follows:

(1) Application Period: April 1-30: Prospective campers apply to camp via the online application.
(2) Camper Interviews: April 1-May 31: Selected applicants are interviewed by a YMLP representative in a nearby community.
(3) Notification: June 1: Campers will be notified via email of their application status (accepted, waitlisted, etc.) by early June. (4) Camp Preps: June 1-20: Campers must pay the fee, submit required forms and prepare for camp!
(5) Wait list: June 1-July 22: Wait listed participants will be notified of potential openings.
(6) Camp Date: July 14-21.

Application for, the camp can be found HERE.

DEADLINE FOR APPLICATIONS IS APRIL 30th, 2019!

CAMP VALUES
Caring              – To care for yourself, community, and others.
Honesty           – To be truthful in what you say and do.
Respect           – To treat all people, yourself and your community, with dignity and acceptance.
Responsibility – To be accountable for your promises and actions.
Courage           – To face challenges and lead.
Creativity          – To find new solutions to challenges.
Passion             – To find your inspiration to create change.

LOGISTICS INFORMATION

YMLP is held at the Begova Korija’s Campground (formerly known as Shula Mina) located in the city of Krushevo.

The campers will stay in dormitories equipped with beds with access to toilets and showers. For a few nights, they will be staying in camping tents with sleeping bags.

Can parents or family members visit YMLP?
Visitors are allowed to attend a special camp tour for parents and other interested parties organized by YMCA staff upon request. Outside of this special tour, YMLP cannot accommodate extra unscheduled visitors throughout the week, except in the case of an emergency or picking up a camper.

TRANSPORTATION

Transportation to Krushevo is the responsibility of each participant. Transportation from the Krushevo bus station to the camp ground for all participant’s luggage is provided by YMLP. Walking directions to the camp ground will be provided by YMLP staff on the day of arrival.

COST

Thanks to generous philanthropic support from our corporate sponsors and individual donors, YMCA covers 90% of the operating expenses. Campers have to pay a participation fee of 2.300 MKD. Campers are also expected to arrange and purchase their own transportation to/from Krushevo.

Camper cost includes accommodation, three meals and two snacks per day, camper materials, programming costs, and group insurance during the camp. Campers are required to pay the fee after their acceptance and before attending the camp. Payment process information is provided when the camper is notified of selection.

If a camper is unable to pay the camp fee, then may apply for a full scholarship via email after acceptance: ymlpmacedonia@gmail.com.

HEALTH AND SAFETY

What happens if my daughter is sick or hurt? Is there a doctor at camp?
A doctor is present during the entire week of camp to offer support as needed. The doctor is a trained professional and has experience working with youth. YMCA will secure medical supplies for general first aid purposes. If campers require more advanced medical attention, we will take the camper to a nearby medical facility. If a camper has any prescription medication needs or pre-existing medical conditions, it is important camp staff is notified via the required medical form.

What if something happens to a camper? Does camp have insurance?
Our insurance provider protects and covers all campers from injury or accident during camp. In addition, we have a dedicated night watch team that provides 24-hour surveillance. Because safety is our number one priority, YMCA also has an emergency evacuation plan, should the camp need to be evacuated because of wild fires, natural disasters, or other emergency.

What food options are available at camp?
Beside the regular menu which doesn’t include pork, vegetarian and vegan (non-dairy) options are also available at every meal. Campers will be asked for their food option and food allergies (via the medical form) before camp. The camp menu includes three balanced meals and two snacks a day.

PACKING LIST

Campers should bring enough clothes for the entire week including:

– Clothing for the duration of the camp (8 days)
o Comfortable, warm clothing (it may be cold during morning or night)
o Clothes for the outdoors (campers may get dirty)
o Extra socks and underwear
o Athletic clothes
– Sneakers, trainers, or gym shoes, sandals
– Towel
– Toiletries
o Toothbrush and toothpaste
o Shampoo and Soap
o Sunscreen (suggested)
o Bug Spray (suggested)
o Appropriate medication (if needed)

– Snacks for between meals
– Plastic Bag for dirty or wet laundry
– Money to purchase snacks or drinks
– Reusable water bottle (suggested)
– Backpack (suggested)
– Flashlight
– Sleeping Bag + pad (can be rented at camp for 300 MKD for the entire week)

LEARN MORE ABOUT YMLP CAMP via: #YMLP Facebook, YouTube, Flickr, Instagram

At anytime, questions and comments may be directed towards the following email address:
ymlpmacedonia@gmail.com.

WHO DO WE WORK WITH?

 • YMLP camp is operated and staffed by 30 adults comprising YMCA staff, Peace Corps volunteers, and YMLP camper alumni. YMLP camp is developed and operated by YMCA with partnership from Peace Corps.
 • Camps are funded in large part by our partners and supporters including: OKTA, Mermeren Kombinat, TAV Airports, AlkaloidKromberg & Schubert, and dozens of individual contributors to our annual crowdfunding campaign.
 • We have worked together with our friends at the US Embassy since the beginning of the GLOW & YMLP Youth Development Program.

Info graphic from the survey at YMLP Camp 2018

YMLP History

The YMLP (Young Men’s Leadership Project) was initiated in 2006 by Peace Corps volunteers, in part to balance the question, “What about the young men of Macedonia?” In 2011, YMCA partnered with Peace Corps volunteers by refocusing its mission “to develop the core values of social inclusion, commitment to democratic processes, and civic engagement in the emerging male leaders of the country in an inter-cultural environment while providing them with the personal and professional life skills that will make them effective and responsible citizens.”

The National Leadership Camp evolved into the Young Men’s Leadership Project, developing its program, activities and structure. These changes have led to the creation of new project goals in camp youth development. The core curriculum of the Young Men’s Leadership Project was modified to align with the newly set goals. These changes can be seen in the new objectives for the goals of the camp.

These kinds of changes have rerouted the aim of the camp, to make this year’s camp better and distinctly different from previous years. The National Leadership Camp (and later known as YMLP) was created in a format of a 7-day, 6-night residential camping experience for 50-100 (this number of campers has varied through the years) boys aged 15-18 from different social, ethnic and cultural backgrounds across the country.

Donate!