Calendar


Jan
25
Wed
2017
Call for Change Agents 2017/18 @ YMCA Bitola
Jan 25 – Feb 20 all-day

Capture ff Што претставува програмата „Агенти за промени“?

Интернационална програма во траење од две години организирана од страна на ИМКА Свет, која има за цел да оспособи млади лидери од целиот свет со најразлични вештини, со цел тие млади луѓе да придонесат за своjата локална ИМКА и заедницата во која што живеат. Во прилог на ова, програмата „Агенти за промени“ е исклучителна можност за млади луѓе со најразлични животни приказни да се надоградат приватно и професионално, да се запознаат со нови, непознати средини и култури, и притоа да ги рашират своите хоризонти и да изградат мрежа на контакти која ќе им послужи на многу начини во иднина.

Должности на „Агентот за промени“

Во текот на двете години учесникот во програмата е должен да учествува во сите предвидени активности, како што се регионални и глобални обуки, различни тематски настани, вебинари, да пишува есеи на зададени теми, блогови, да има редовни Скајп состаноци со менторот, како и да учествува во активностите на својата локална ИМКА. Како круна на сите овие активности е задолжителниот проект (барем еден!) што „Агентот за промени“ треба да го реализира во својата локална заедница, сам или заедно со други волонтери од матичната организација, кој треба да произлезе од идентификувана потреба во организацијата или заедницата.

Придобивки за „Агентот за промени“

Како што напоменавме во описот, овој проект е обука за личен и професионален развој на лица кои се веќе лидери во своите организации/заедници. Учесниците ќе си ги подобрат лидерските способности, ќе се здобијат со практични вештини (креирање и раководење со проекти, менторство, лобирање и сл.) кои ќе им помогнаат во работењето во своите организации и водењето на волонтери, ќе добијат шанса да патуваат и притоа да запознават нови луѓе и култури, ќе бидат вклучени во повеќето активности во своите организации, со потенцијал при соодветна прилика да се приклучат на персоналот и ред други работи.

Критериуми за избор:

 • Целна возрасна група: 18–30 години
 • Активно вклучен во активностите на ИМКА во Битола или во Скопје
 • Ентузијазам и желба за понатамошен ангажман во ИМКА
 • Лидерски способности
 • Добро владеење на англискиот јазик.

Учесникот треба да е свесен за следниве работи:

 • Се обврзува да учествува во сите настаните и активностите на ИМКА во Битола и/или во Скопје во рок од 19 месеци (април 2017 – октомври 2019)
 • Навремено и посветено да ги извршува задачите и да ја следи онлајн програмата на „Агенти за промени“
 • Учествува финансиски во програмата до одреден степен.

Повеќе информации за тоа што е програмата „Агенти за промена“ (промотивна брошура, наставен план и програма, методологија), како и форма за апликација на следниов линк.

world-challenge-2016-22_27052280724_ofotka info

May
9
Wed
2018
Call for “Empowering Summer Camp Youth Leaders” Program @ Leusden, The Netherlands
May 9 – May 13 all-day

Applications for the “Empowering Summer Camp Youth Leaders” Program are now OPEN!

Empowering Summer Camp Youth Leaders (ESYL for short) is a short training course, hosted by YMCA Netherlands, to strengthen the YMCA summer camp work in Europe. The training course takes place from 9–13 of May, and is located on one of the national camp sites of YMCA Netherlands in Leusden, in the middle of The Netherlands.

There are 2 goals for the training: First of all there is the goal to strengthen the YMCA summer camp work in Europe, by sharing knowledge with each other, learning new ideas, methods and games from each other. The second goal is to see if we can start to make some sort of ‘YMCA standard’ for European summer camps from the YMCA. Making a standard means that we start making a rough guideline what you offer as YMCA when you organize summer camps, what it is to make sure you offer quality that fits within the YMCA, and what you need to reach that quality. Some of the countries involved in this project have been organizing summer camps for quite a long time, and there are also countries who have just (re)started with summer camping with their organization.

The training course is for volunteers and/or youth workers who organize summer camps, or want to learn how to organize summer camps. The age of the participants should be between 17 and 30. The call is open for all youth who is enthusiastic about camping. YMCA Bitola will give special consideration to those who have leadership positions in GLOW and YMLP Camps.

For more information please consult the Info Letter.

Apply by filling out the application form and sending it to contact@ymcabitola.org.mk.

Deadline to apply is by March 30.
Extended deadline is by April 30 on the principle first come first served!

Participation fee is 0 eur. Sending fee is 15 eur.

Oct
1
Mon
2018
GLOW & YMLP Clubs Service Project Grants Autumn 2018 @ YMCA Bitola
Oct 1 – Oct 31 all-day

After the end of Camp GLOW and YMLP Camp comes the best part of the year – forming GLOW and YMLP clubs and implementing community service projects in home communities of camp alumni.

GLOW & YMLP Clubs are eligible to apply for grants up to 7500 MKD to complete their service projects. This application will be evaluated by the Clubs Coordinators and staff from YMCA and the most successful applications will be awarded funds.

Before completing the grant application please familiarize yourself with the information from the Clubs handbook in the Clubs Curriculum Portal for Regional and Alumni Clubs.

Submit the GLOW and YMLP grant form by October 23!

If your project fulfills the criteria and is awarded the grant, you will be contacted by YMCA the week of October 27. Your project must be completed and documented by the time of the Impact Summit on December 16.

If you have any questions please let us know at clubs.macedonia@gmail.com.

Clubs GLOW & YMLP are result of the successful partnership between YMCA Bitola and Peace Corps.

The GLOW and YMLP clubs service projects in 2018 have been supported by:
Grant from European Endowment for Democracy
Our corporate partners: OKTA as gold sponsor, SASA mine and Tinex as silver sponsors,
AlkaloidPekabesko and Zikol as bronze sponsors
Our corporate supporters: TAV AirportsEVN, and NOVA Schools.
And from lots of individual donors who fully support our cause and the mission of our youth development program via our crowd funding campaign.

This program since the very beginning has been supported by the US Embassy.

Oct
29
Mon
2018
GLOW & YMLP camps recognition ceremony with corporate partners
Oct 29 all-day
GLOW & YMLP camps recognition ceremony with corporate partners @ Skopje | Skopje | Macedonia (FYROM)

This is the forth year in a row we organize the GLOW and YMLP camps recognition ceremony where we invite about fifty corporate social partners to join and share our story of camps.

During the event, we share our gratitude to our corporate partners who have been with us sponsoring the camps program, but also investing in the education of young people and future leaders of Macedonia.

For those who are coming at the event for the first time , we provide opportunity to inform them about two superb youth leadership programs in Macedonia, the GLOW (Girls Leading Our World) and YMLP (Young Men’s Leadership Project) camps.

Thus far, both YMLP and GLOW have relied heavily on U.S. Embassy funding. For these programs to become sustainable, the necessary support must come from Macedonia’s companies. The corporate representatives have the opportunity to: 1) demonstrate their corporate social responsibility; 2) build good will for their company and the products and services they provide; and 3) create a legacy in developing the future leaders of Macedonia, by being a camp sponsor.

At the event the guests have opportunity to listen former campers about their experiences at camp and how GLOW and YMLP have helped them to shape their personality and to become individuals who are today – active, engaged, and confident Macedonian leaders. These are the Macedonia’s bright and inspiring leaders for the future. Investing in GLOW and YMLP is investing in the future of Macedonia.

The event so far have taken place at the residence of the USA Ambassador in Macedonia who is a great supporter, friend and guest at our camps. This year we will organize the event in hotel Park in Skopje. The event is hosted by YMCA Bitola and our main partner Peace Corps Macedonia.

Nov
6
Tue
2018
Annual Community Fundraising Drive for GLOW & YMLP Camps @ YMCA Bitola
Nov 6 – Dec 23 all-day

DONATE TODAY

Macedonia is a small country with big potential. In this young country coping with long-standing ethnic and economic divisions, opportunities are limited for the youth of Macedonia. The young people here need experience in leadership and a deeper dedication to cross-cultural understanding for a brighter future.

Since 2002, YMCA Bitola strives to empower the youth of Macedonia by creating opportunities in non-formal education so they can develop their inherent potential. A large part of YMCA Bitola’s efforts to achieve this goal is focused on Camps Girls Leading Our World (GLOW) and Young Men’s Leadership Project (YMLP). Every year, with the help of Peace Corps Volunteers, YMCA Bitola hosts these eight-day camps that give 160 young men and women from all walks of life and every corner of Macedonia the tools to become active leaders in their communities, break down cultural barriers, and create positive change for their own futures.

Both GLOW and YMLP provide an unparalleled chance for the youth of Macedonia to gain hands-on experience leading others while learning about civic responsibility, leadership, women’s empowerment, personal development, environmentalism and youth employability skills in a one-of-a-kind, American-style summer camp. In addition to providing an unforgettable week for these campers, GLOW and YMLP have proven they make a meaningful impact on Macedonia.

In 2018
– 9 of 10 campers said that they will volunteer and are better prepared to be leaders in their communities
– 9 of 10 campers reported that as a result of camp, they had made a lasting relationship with someone from another ethnic group
– 9 of 10
 campers said that they understand the importance of taking care of the environment and
– 8 of 10 campers said that they plan to involve more in the GLOW & YMLP program as staff, club member or join a civic organization.

The majority of campers returned home and developed 17 GLOW and YMLP service clubs around the country from the ground up, reaching over 300 youth in Macedonia. These campers make their communities better!

YMCA Bitola invests $282 USD in every camper’s experience. But through efficient budgeting and generous corporate and community support, YMCA Bitola is proud to make these camps available to the youth of Macedonia for less than $35 USD each. In other words, campers pay only 12% participation and 88% of the costs are covered by the corporate partners.

To make these camps sustainable for years to come, we need your help! We need to invest in the infrastructure of the camp and strengthen our resources so we can continue to provide these wonderful opportunities for the youth of Macedonia. We are asking for your support to raise 7% of our total budget for the 2019 GLOW and YMLP Camps.

Every dollar helps! We are looking forward to your partnership in empowering the youth of Macedonia!

Dec
14
Fri
2018
GLOW & YMLP clubs Impact Summit @ Hotel Continental
Dec 14 @ 11:00 – Dec 15 @ 16:00
GLOW & YMLP clubs Impact Summit @ Hotel Continental

The GLOW & YMLP Impact Summit is a national event in which GLOW and YMLP clubs leaders come together and share their positive practices in working on service projects back in their own communities, inspire each other and learn new skills they can become agents of change  to make a greater impact back home.

The goal of the event is to bring staff and campers alumni from the GLOW (Girls Leading Our World) and YMLP (Young Men Leadership Project) camps together to highlight the service the campers and staff completed in their home communities both in their local GLOW or YMLP clubs and alone.

The event is also a great way to bring the staff and campers from GLOW and YMLP together to talk and share about what everyone has been doing since camp in the summer. The invitation is extended to all camp alumni from GLOW and YMLP 2018 as well as club leaders and active members who have completed a service project in the fall semester.

At this years event will attend 90 participants from all over Macedonia!

We can’t wait to see all of the campers from our 2018 camps and talk about the impact we have made in our communities since our amazing weeks together over the summer. Of course, we will be having some fun too.

The Impact Summit in 2018 is supported by:
Grant from European Endowment for Democracy

and the overall program in 2018 has been supported by grant from Foundation Open Society Macedonia and sponsorships and donations from our corporate partners:
OKTA as gold sponsor, SASA mine and Tinex as silver sponsors,
AlkaloidPekabesko and Zikol as bronze sponsors and
our corporate supporters: TAV AirportsEVN, TTK BankVitaminka,
and from lots of individual donors who fully support our cause and the mission of our youth development program via our crowd funding campaign.

This program since the very beginning has been supported by the US Embassy.

Jan
1
Tue
2019
Call for Leadership Positions for the GLOW & YMLP camps 2019! @ YMCA Bitola
Jan 1 – Jan 24 all-day

The Camps GLOW and YMLP 2019 leadership teams would like to announce the

CALL for Camp Staff and Staff-in-Training (CiT) applications!

We are searching for 68 smart, skilled, and savvy motivated individuals from the Civic sector, Non-Formal or Formal Education Sector, and GLOW/YMLP Alumni to join us in the roles of:

 • Facilitators [20] people coming from the civic sector or formal/non-formal education sector with teaching experience in the non-formal education as background.
 • Counselors [16] people who have served at GLOW and YMLP camps as Counselor-In-Training or other leadership positions.
 • Support staff [16] people who have been former campers or have served in any other leadership positions at GLOW or YMLP camps.
 • Counselors-in-training [camper positions]. 16 people who have been at GLOW and YMLP camps as campers.

All people applying for the open positions are expected to be enthusiastic, demonstrate professionalism, be open-minded to work with youth and act as role models.

We offer amazing camp experience with great campsite environment, super cool people serving as staff and outdoor experience with camp mood and delicious s’mores at the campfire with sleeping in tents with fresh air in open sky full of stars!

Young Men’s Leadership Project Application.

Girls Leading Our World Application.

Don’t miss this chance to have your best week of this summer!

Applications are due Thursday, January 24th at 23:59h.

For more information about the open call, click on the poster images below!

 

 

Волонтирај во Европа @ YMCA Bitola
Jan 1 – Dec 31 all-day

ИМКА Битола ти нуди можност за волонтирање и во Европа!

Европскиот Солидарен Корпус (поранешниот Европски Волонтерски Сервис) е програма на Европска Унија која им овозможува на млади помеѓу 17-30 години да волонтираат во странство од 2-12 месеци.

Европската Унија ги покрива сите трошоци со цел да промовира вредности како што се: активно граѓанство, толеранција, взаемно разбирање,  солидарност.

Оваа програма еднаш во животот нуди искуство каде волонтерите  имаат можност да запознаат други култури, да станат независни, да стекнат работни вештини, да се обучат за тимска работа, да патуваат и научат јазик како и да добијат Youthpass сертификат кој е признаен во странство и со тоа да ги зголемат шансите за вработување.

Доколку се волонтира на долгорочен проект (помеѓу 2 и 12 месеци), волонтерот нема повеќе можност за повторување на искуството преку оваа програма. Доколку првото волонтирање е краткорочно до 2 месеци, тогаш волонтерот би можел да аплицира уште еднаш за искористување на преостанатите 10 месеци.

Овој тип на волонтирање не е платена работа, јазичен курс, стажирање или туризам и покрај тоа што содржи елементи од сето ова.

Проектите за кои може да аплицирате имаат најразлични теми (над 50) и ваше е да одберете дали сакате да работите со деца или во театар или можеби со лица со хендикеп, социјална работа, ICT- нови тенологии, да предавате јазик, да научите како да водите организација, работа со кампови итн.

Низ следниве дата-бази може да се пребаруваат овие теми:
https://europa.eu/youth/volunteering/project_en (пребарувате согласно Вашите временски планови, тема и земја каде би сакале да волонтирате),
https://youthforeurope.eu/ (пребарувате под „Младински размени“, „Европски Солидарен Корпус“ или „Тренинзи“)

Отворените повици за волонтирање ги објавуваме на фејсјбук. Ако сакате повиците да ги добивате на е-маил запишете се на нашата ЕВС меилинг листа, пишете ни директно и ќе Ви одговориме. Доколку имате прашања може да не контактирајте и на меил: evs@ymcabitola.org.mk.

Отворени часови / Open hours @ YMCA Bitola
Jan 1 – Dec 31 all-day

Capture

Работните часови на канцеларијата се од понеделник до петок од 10.00 до 16.00 часот.

Ако сте заинтересирани или пак имате прашања за учество во нашите активности, да споделите идеи или да добиете информации за нашите тековни активности, тоа можете да го сторите на волонтерските средби кои ги организираме повремено.

Календарот на настани се обновува во текот на месецот.  Бидете во тек со нашите случувања!

Feb
23
Sat
2019
GLOW & YMLP Camps Staff Training @ NOVA School
Feb 23 all-day

The GLOW & YMLP Camp Staff Training is an annual event where the staff members of Camp GLOW and YMLP Camp come together to learn about their jobs and responsibilities as facilitators, counselors, support staff, and counselors in training at GLOW and YMLP.

Every year over 70 staff members (facilitators, counselors and support staff) as well as 16 Counselors-In-Training apply, are interviewed and are selected for leadership positions at our one month long camps with additional staff training included. This team works hard during the Staff training in order to plan lessons, group activities, meals, camp outs, s’mores and more for our campers to enjoy.